Back to top

La vaga de 1915. Quan les sederes de Reus lluitaven pels seus drets

Les protestes es va estendre arreu del Camp de Tarragona, convertint-se en el conflicte més important del sud de Catalunya de principis del S.XX.

A principis del S. XX Reus era una ciutat industrialitzada majoritàriament per fàbriques tèxtils, fet que generava un moviment sindicalista força estès arran dels estira-i-arronses entre treballadors i patronal. Un d'aquests conflictes es va produir al Vapor Nou, fàbrica del senyor Tarrats, que va acomiadar a 300 treballadores i més tard va tancar la fàbrica temporalment per fer front a una vaga que s'estava gestant.

Finalment, a l'agost del mateix any, va iniciar-se una vaga de treballadores d'aquella fàbrica. La revolta es va estendre per tota la ciutat i més tard arreu del Camp de Tarragona, convertint-se en el conflicte de vaga més important del sud de Catalunya de principis del S. XX.

Imatge del Vapor Vell l'any 1910


De fet, la revolta es podria haver propiciat arreu del país, però finalment el sindicalisme barceloní no s'hi va involucrar donat que només considerarien la seva adhesió si hi havia un conflicte violent, però la tradició sindical a Reus era socialista i pacifica i així va continuar fins que els treballadors ja no van poder mantenir la vaga per més temps.

Descobreix tots els Secrets de Reus

Paraules clau:

Notícies relacionades