Back to top

La Vall de l'Hidrogen de Catalunya presumeix de sinèrgies per començar a caminar

El Palau Firal de Tarragona ha concentrat als principals agents polítics i econòmics del país, que han tret múscul de l'aposta que farà la demarcació de Tarragona envers la transformació ecològica.

L'hidrogen verd com a garantia de futur. És la màxima que s'ha repetit des de diferents àmbits, tant econòmic, acadèmic com polític, en l'acte de memoràndum d'entesa de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya. Des del Palau Firal de Tarragona, diversos agents de la demarcació han reiterat la seva aposta envers aquest element químic, central en la transformació ecològica del país. 
Més d'un centenar d'entitats ja s'han adherit a aquesta iniciativa que implicarà al conjunt de Catalunya i que pretén representar un canvi en el paradigma de l'energia.

Col·laboració público-privada 

En aquest sentit, la Vall de l'Hidrogen de Catalunya neix amb la visió de col•laboració público-privada, tal com han remarcat des de les administracions com també des de les dues empreses que engegaran el projecte, Repsol i Enagás.
Tot plegat, amb la voluntat de complir els objectius marcats a l'agenda 2030, que contempla la descarbonització del conjunt de la societat.
De fet, el sector industrial es posa en el punt de mira, tenint en compte el futur de l'energia nuclear i la necessitat d'una transformació ecològica neta. És per aquest motiu que avui els principals agents implicats han refermat el seu compromís envers aquest projecte, que segons asseguren, ha de representar una nova manera d'imaginar el futur i fer-lo més competitiu.

Un màster basat en l'hidrogen verd

Des de la Universitat Rovira i Virgili, la rectora María José Figueras ha avançat que properament es posarà en marxa un màster interdisciplinar amb l'hidrogen com a protagonista, amb la voluntat de formar a professionals competitius des del territori. 

Les empreses Repsol i Enagás han remarcat el potencial del polígon industrial de Tarragona, el qual requereix una transformació per seguir sent competitiu a escala europea. Així doncs, assumiran el lideratge empresarial de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, ja que veuen en aquest element una possibilitat de seguir creixent i alhora, fer-ho de manera sostenible amb l'entorn.

Aquest però, no és un projecte que involucri únicament la demarcació de Tarragona, sinó que té unes conseqüències que afecten a tot Catalunya. Per això, des del Palau Firal s'ha posat el focus en l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la qual veu amb bons ulls aquesta iniciativa, que segons asseguren, permetran treballar cap a la transició ecològica justa.

Amb el suport del Port de Tarragona i la Diputació

El Port de Tarragona és un altre dels agents que s'ha sumat a l'escenificació del compromís per la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, considerant que aquest és un moment clau per prendre decisions sobre la transformació ecològica. A la vegada, ha reivindicat el múscul econòmic i de coneixement del territori per afrontar els reptes que s'entreveuen de cara al futur a curt i llarg termini, dues reivindicacions compartides també per Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona. Des de l'ens supramunicipal posen l'esperança en la Vall de l'Hidrogen Verd, visualitzant la possibilitat que aquesta creï noves empreses, consolidi les actuals i també permeti reactivar l'economia catalana.

Fons Next Generation

A l'acte tampoc hi ha faltat el vicepresident en funcions de la Generalitat Pere Aragonès, qui ha remarcat que aquest és un projecte que comptarà amb fons europeus Next Generation. Aragonès ha apuntat que l'hidrogen verd és una font d'energia alternativa i neta amb un potencial important, que permetrà convertir Tarragona en un referent de la neutralitat climàtica i contribuir en la descarbonització de la indústria. Per tot plegat, tots els agents presents aquest divendres al Palau Firal han fet una crida al conjunt de la societat per seguir investigant i treballant amb l'hidrogen verd com a eina de futur. 
 

Paraules clau:

Notícies relacionades