Back to top

La veda se solapa amb els ERTO a la Cofradia de Cambrils

Amb l’inici del període de veda, els pescadors de Cambrils comencen a fer les valoracions pertinents de la temporada. Les 13 barques d’arrossegament no tornaran a sortir a la mar fins al juny, encara que la gran majoria enllaçaran la veda amb els ERTO. N’hem parlat amb el patró major de la Cofradia de Pescadors, Cisco Gil.

Els tripulants de la barca Josep Jan Dos destrien el peix que han pescat després d’una jornada de feina (arxiu). Fotografia: Ariadna Escoda

La pesca d’arrossegament posa l’ancla fins al juny. L’1 de maig s’iniciava el període de veda, una època en què els pescadors no poden sortir a pescar per propiciar la reproducció de les espècies marines. Un període que acaba l'1 de juliol, quan els pescadors podrien tornar a pescar. 

Ara bé, 11 de les 13 barques que es dediquen a aquest tipus de pesca veuen com els ERTO que han hagut d’aplicar per culpa de l’emergència sanitària els enxampa de ple amb la veda. D’altra banda, la manca d’ajudes específiques tant a pescadors com a armadors no dóna gaires esperances als treballadors d’aquest sector.

Malgrat el darrer entrebanc provocat per la covid-19, els pescadors fan una valoració de la temporada, que asseguren, ha estat fluixa, especialment pel que fa a la pesca del lluç. En canvi, la gamba blanca ha notat un increment destacat respecte temporades passades.

Una quinzena d'ERTO

La veda però, no afecta ni a les embarcacions que es dediquen al tresmall ni a l’encerclament. En canvi, els expedients de regulació temporal de l’ocupació sí que són ben presents entre els pescadors. En total, de les 31 embarcacions, se n’han registrat una quinzena: 11 a les barques d’arrossegament, 2 encara presents en barques d’encerclament i dos més que ja ha expirat en aquest tipus d’embarcació. Els únics pescadors que no n’han hagut d’aplicar, de moment, són els que es dediquen al tresmall.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades