Back to top

La web de l'1-O i l'efecte Barbra Streisand

Recentment, la Guàrdia Civil, a petició de la Fiscalia, ha tancat certes pàgines web institucionals relacionades amb el referèndum d'aquest diumenge. Poques hores més tard però, reapareixen idèntiques amb diferents noms. Les web mirall o clonades s'han fet pas a Internet, el que s'anomena l'efecte Barbra Streisand.
blanco

Cada cop que algú introdueix l'adreça web referendum.cat, el logotip de la Guàrdia Civil apareix a la pantalla, tot alertant que es tracta d'un domini intervingut que es troba a disposició de l'Autoritat Judicial. És una de les 140 pàgines webs que aquests dies han estat bloquejades. Una situació que ha provocat que molts usuaris particulars a títol propi hagin decidit crear webs mirall o clonades. Ho explica Albert Blanco, investigador de postdoctorat en Informàtica de la URV, qui detalla que una web clonada és la còpia d'uns elements estàtics d'una pàgina web allotjats en un altre domini. Una situació que ha despertat el que es coneix com a 'efecte Barbra Streisand', segons Blanco. Aquest efecte consisteix en la duplicació massiva d'un contingut prèviament penjat a la xarxa que es va repetint en diferents dominis web.

En el cas de l'1-O, usuaris privats han posat a la disposició de qui ho desitgi el paquet d'elements fixes necessaris per tal de clonar la web. A través d'aquests paquets i un domini pagat, es pot trobar el contingut allotjat en un altra adreça web. També hi ha hagut lloc per l'humor, com és el cas de dominis com fundacionfranciscofiasco.org, marianorajoy.cat o guardiacivil.sexy.

Pel que fa al logotip de la Guàrdia Civil que impedeix la consulta de la web, existeixen dues fórmules per aconseguir col·locar-lo. Segons Blanco, es pot fer tot afectant servidors VNS i donar un IP diferent on hi ha penjada la imatge de la Guàrdia Civil o bé obligar a totes les peticions que van a una IP determinada perquè es redirigeixin a un altra IP, tot a través de proveïdors com ara Movistar, Vodafone o Orange.

Ara bé, que s'hagin intervingut no significa que s'hagin tancat de forma definitiva. És més, si s'utilitzen proxys que falsegin la localització de l'usuari es pot saltar el bloqueig. Malgrat la multitud de pàgines clonades, Blanco adverteix que només s'haurien d'introduir dades personals (com és el cas del DNI) en aquelles webs oficials per evitar que un hacker en pugui fer un ús indegut.

Paral·lelament, el contingut de les administracions catalanes que precisament es vol amagar sobre el referèndum, un cop es penja a internet, és quasi bé impossible eliminar-lo.

Paraules clau:

Notícies relacionades