Back to top

L'AEQT fa una mirada als pròxims 10 anys

Segons el president de l'associació, Ignasi Cañagueral, "la descarbonització es viurà gràcies a la química i no malgrat aquesta".

Després de l'accident d'IQOXE del 2020, el sector químic de Tarragona encapçala una estratègia de comunicació i visibilització de la seva feina, per tal de recuperar la confiança del territori. En aquesta línia, l'Associació Empresarial  Químiques de Tarragona, l'AEQT, ha presentat aquest dimarts el balanç del seu 2022 i quins són els seus reptes a 10 anys vista.

2022 va començar bé. Però al voltant del tercer trimestre la situació es va agreujar per al sector químic del territori, amb els efectes de la guerra d'Ucraïna i l’increment dels costos de l’energia i les primeres matèries. A hores d'ara, les diverses plantes estan vivint moment complicats. Algunes estan parant i arrencant i, aquelles que poden fer-ho, estan treballant a baixa capacitat. La previsió pel que queda d'any i per l'inici del pròxim 2023 és que tot continuï sense canvis, ja que els clients han baixat la producció i hi ha un problema de competitivitat que està afectant la totalitat d'Europa.

Davant d'un moment d'incerteses, el president de l'AEQT, Ignasi Cañagueral, ha explicat que volen centrar-se en aquells punts que poden controlar, com és la seguretat, la cura mediambiental i el posicionament del complex químic tarragoní. De cara als pròxims 10 anys, tenen un objectiu clar: la descarbonització i la circularitat de la química.

Tot plegat volen fer-ho amb la complicitat del territori, l'ajuda de les institucions i amb unes corporacions que vulguin romandre o instal·lar-se a la zona. Un fet que el mateix Cañagueral ha detallat que haurà de ser gràcies a l'ús de tecnologies disponibles i competitives. Aquest no és el cas de l'hidrogen verd, que, avui dia, no és competitiu, pel seu alt cost.

Paraules clau:

Notícies relacionades