Back to top

L'Agència de Residus de Catalunya investigarà la contaminació de l'Antiga Hispània

Ho farà arran d'una denúncia presentada per la CUP una setmana després de fer públic un informe on s'evidenciava que el subsol que hi ha en un dels sectors està contaminat per mercuri i plom, entre altres elements.

Fa una setmana, la CUP feia públic que una part del subsol de l'antiga Hispània, a la riera d'Aragó, està contaminat per l'activitat de l'empresa d'autobusos que s'hi ubicava fa dècades. Just en aquell punt s'hi ha de construir un nou aparcament municipal de tres pisos de fondària. Els cupaires, en considerar que l'executiu no ha fet cap moviment al respecte, han posat en coneixement de l'Agència de Residus de Catalunya la situació.

La seva intenció és que l'agència actuï d'ofici i d'urgència abans de l'inici de les obres, que estaria previst pel pròxim 2 de novembre segons la planificació inicial, tot i que encara no s'han licitat les obres. De fet, l'Agència ha citat als cupaires aquest mateix divendres.

La CUP també ha remarcat que a l'informe mediambiental diu explícitament que la propietat i responsabilitat dels residus contaminants és del consistori, tot i que després s'acabi derivant la gestió i tractament a l'empresa encarregada que dugui a terme l'obra.

Els anticapitalistes també estan treballant una instància amb un advocat mediambientalista per presentar davant d'intervenció de l'Ajuntament per tal que reavaluï l'obra i determini si el cost del pàrquing, d'onze milions d'euros segons la CUP, és assumible pel consistori. La seixantena de pisos que s'han de construir no superarien, en canvi, els 10 milions d'euros.

Reunió entre la CUP i el Govern

Aquest dijous al migdia s'han reunit la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, i tècnics municipals amb la regidora de la CUP, Mònica Pàmies, per tractar aquesta qüestió. Segons fonts consultades per Canal Reus, l'executiu municipal ha explicat a la CUP que el protocol d'actuació per la retirada d'aquests residus s'establirà, pas per pas, al document de licitació del projecte, prevista per les pròximes setmanes.

Un protocol que haurà d'assumir l'empresa que guanyi el concurs públic així com l'extracció i la gestió dels residus contaminants. Les mateixes fonts apunten que el sobrecost que podria produir aquesta retirada i gestió dels residus queda recollit al pressupost inicial previst per l'Ajuntament i que, per tant, seria l'empresa adjudicatària qui se'n faria càrrec.

D'altra banda, la CUP ha assegurat, posteriorment a la reunió, que "el Govern reconeix que coneixien el perill de la zona contaminada S4 i que no van fer constar aquesta informació a la resta d'informes de l'expedient urbanístic del pàrquing de la Hispània". La regidora Pàmies afirma que el Govern es justifica dient que ho faran constar en el plec de condicions del concurs.

Paraules clau:

Notícies relacionades