Back to top

L'Ajuntament de Reus contracta 13 milions en pòlisses de crèdit per garantir pagaments

La moratòria del cobrament dels impostos i les taxes i la voluntat del govern de continuar fent efectius els compromisos amb els proveïdors obliguen al consistori a demanar tres pòlisses de crèdit. De moment s'han pagat aquest 2020 5,5 milions d'euros en factures.
parking

L'Ajuntament de Reus vol continuar garantint el pagament a tercers. De fet, segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, en el que portem d'any s'han fet efectius ja 5,5 milions d'euros en factures a proveïdors. D'aquests, 3,1 corresponen al perídoe preCOVID, i la resta, 2,4 milions, són els diners que s'han abonat des de l'inici de l'estat d'alarma. 

Aquesta voluntat del govern xoca frontalment amb un altre compromís, el de posposar el pagament de taxes i impostos a la ciutadania, el que afecta directament a la capacitat de tresoreria del consistori. Per tot plegat, el govern ha decidit tirar de pòlisses de crèdit i n'ha contractat tres, per un valor total de 13 milions d'euros. Segons Caballero "la feina ben feta en els darrers anys ens permet demanar pòlisses i es reforça la solvència econòmica de l'Ajuntament". Caballero assegura que el pressupost permet ajornar el pagament dels impostos però admet que "això podia agreujar el pagament a tercers i vam iniciar converses amb els bancs" que han fructificat, aquesta setmana, amb la contractació de les pòlisses. 

MariluzCaballero

Segons Caballero, el govern insisteix en "la defensa de l'autonomia municipal" i torna a exigir al govern espanyol que decreti, d'una vegada per totes, la lliure disposició dels romanents de tresoreria dels consistoris. És a dir, que el govern de Reus pugui utilitzar, com bonament vulgui i consideri, el superàvit generat durant el 2019. "Els Ajuntaments necessitem disposar dels superàvits per ajudar encara més a la ciutadania", diu Caballero, que recorda que la pandèmia afecta clarament a les empreses i a diversos àmbits socials. 

Reus mobilitat, l'empresa més afectada

Més enllà de les pòlisses de crèdit, la Junta de Govern de l'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres la contractació d'un crèdit ICO per valor de 2,5 milions d'euros per l'empresa Reus Mobilitat i Serveis S.A. Es tracta de la divisó més afectada de tot l'entramat empresarial de l'Ajuntament. Segons la seva responsable, la regidora de Mobilitat Marina Berasategui, "la reducció de la mobilitat, de l'ús de la xarxa d'aparcaments, la gratuïtat de la zona blava i el no cobrament de les taxes de mercats ha provocat que els ingressos de l'empresa caiguin un 80%. De fet, Berasategui posa xifres a la complicada situació: "Cada més deixem d'ingressar 460.000 euros". 

La voluntat de l'Ajuntament, en aquest aspecte, és garantir el futur de la plantilla (110 treballadors als quals no se'ls vol aplicar un ERTO), així com també la prestació dels serveis. Segons Berasategui, amb el crèdit es podrà superar aquesta situació "i assegurar el pagament de factures a proveïdors de cara el 2020 i fins i tot mantenir els plans de creixement i les inversions previstes". 

Marina Berasategui

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades