Back to top

L'Ajuntament de Reus reclama la llibertat dels consellers presos

El consistori reusenc ha aprovat una proposta de resolució del Partit Socialista que ha demanat la llibertat dels consellers de la Generalitat en presó preventiva. El debat d'aquesta ha encès el plenari entre partits a favor de la independència i els unionistes.
L'Ajuntament de Reus reclama la llibertat dels consellers presos.

L'Ajuntament de Reus reclama la llibertat dels consellers de la Generalitat en presó preventiva. Just en el moment que la proposta es debatia la bancada de públic del plenari s'ha omplert amb els Avis i Àvis per la Llibertat que acabaven de manifestar-se al Mercadal. Al plenari municipal s'ha aprovat una proposta de resolució del Partit Socialista que així ho demanava respectant, segons el text presentat, la independència judicial. El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha demanat 'la revisió d'aquest acte judicial de caire cautelar i la posada en llibertat de l'expresident del govern i dels seus set exconsellers'.

Aquesta proposta ha rebut el suport tant d'Ara Reus com del PDeCAT i Esquerra Republicana. No s'ha estalviat, però, els retrets dels independentistes pel suport dels socialistes a l'article 155. 'És del tot irracional i desproporcionat la mesura de posar en presó unes persones que lícitament podien defensar el seu objectiu polític', ha afegit el regidor d'Ara Reus, Daniel Rubio.

Per la seva banda, la portaveu del PDeCAT al consistori, Montserrat Vilella ha sentenciat que 'no entrarem ara a valorar, però que tothom ja sap quines garanties es gasta el 155'. A la vegada, la portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Noemí Llauradó ha subratllat que 'no es pot votar a favor del 155 i ara demanar que es revisi la presó de l'expresident Junqueras'. La mateixa 'hipocresia', segons qualificatius dels regidors, han criticat des de la CUP, que hi han votat en contra. 'Serveix més aviat per justificar aquest paper passiu del partit socialista, equidistant, d'intentar dir que això és un problema de blocs, com si es tractés de dos nens al pati de l'escola que s'estan barallant i que si se'ls crida a l'ordre la cosa s'acaba'.

El mateix posicionament, per motius diferents, que han adoptat Ciutadans i Partit Popular. El portaveu de C's, Juan Carlos Sánchez, ha defensat que 'si estem aquí és perquè ells s'han saltat la legalitat i n'eren molt conscients de tot el que feien i de les seves conseqüències'. En la mateixa línia, el portaveu del PP, Sebastià Domènech, ha afegit que 'ens sorprèn que el PSC presenti aquesta moció, potser és per redimir-se d'haver donat suport a l'article 155'.

Amb tot, la proposta ha vist llum verda i, per tant, el consistori local ha deixat per escrit la seva voluntat que els consellers de la Generalitat empresonats siguin posats en llibertat.

Paraules clau: