Back to top

L'Ajuntament vol comprar l'edifici de la Cooperativa de Cambrils

La primera oferta sobre la taula del consistori és de 677.000 euros provinents del superàvit de 2018.
cooperativa

La compra de l'edifici de la Cooperativa Agrícola de Cambrils és més a prop. El ple d'aquest divendres -22 de novembre- inclou a l'ordre del dia una modificació de crèdit que suposaria una primera mostra d'intencions tant a la cooperativa com a la Generalitat.

L'Ajuntament estudia adquirir l'edifici per un preu de 677.000 euros, poc més de la meitat del preu de sortida d'aquest immoble, que l'organisme havia estimat en 1,2 milions d'euros. Aquesta rebaixa del preu, segons veus del consistori, s'explica per un informe tècnic que estima que és aquest -el proposat- el preu real de l'immoble. Ara bé, quedaria pendent quantificar el contingut de l'edifici per poder arrodonir el preu final d'aquesta compra.

cooperativa 2

El proper pas, el plenari

Tot plegat, es troba pendent d'aprovació del ple, que hauria de donar llum verda a aquesta nova modificació puntual dels comptes municipals. Tal com expliquen des del govern, aquesta adquisició serviria per dinamitzar el patrimoni local. Per ara, insisteixen que les negociacions entre cooperativa i consistori segueixen obertes i per tant, aquesta oferta és una mostra d'intencions dels polítics al capdavant del consistori.

En època electoral, al debat ofert per Canal Reus abans dels comicis del 26 de maig, els tres partits que governen van afirmar que en cas de tenir el capital suficient i l'oportunitat, estarien disposats a comprar la Cooperativa.

La intenció del consistori, tal com asseguren les fonts consultades per aquest mitjà, és la de tancar la compra aquest 2019. A més, cal destacar que aquests diners provenen del superàvit de 2018, un fet que delimita el seu ús futur. Així doncs, només es poden destinar a inversions financeres sostenibles que contemplin un projecte sòlid. És per aquest motiu que en cas que les negociacions no siguin fructíferes, els diners serien destinats a eixugar deute públic.

Un altre element a tenir en compte són els 150.000 euros que en el seu moment es van incorporar al pressupost de 2019 en forma de modificació puntual. Aquests diners, segons fonts de l'Ajuntament, es poden utilitzar l'any vinent en el supòsit que la Generalitat vegi amb bons ulls la iniciativa i alhora, s'arribi a un acord amb la cooperativa cambrilenca.

cooperativa 4

De fet, es tractaria d'un coixí econòmic que permetria acabar de tancar les negociacions amb en què s'inclogui el preu final de venda d'aquest equipament declarat Bé Cultural d'Interès Local l'any 2018.

La motivació de la venda, la fallida de la secció de crèdit

Fa més d'un any, al setembre de 2018, es penjava el cartell on s'anunciava la venda de l'immoble, que prové de la necessitat de l'organisme cooperatiu d'aconseguir liquiditat després de la fallida de la secció de crèdit.

gràfic

Uns fets que es remunten ara farà quatre anys, a finals de desembre de 2015. Fins ara, els afectats per aquesta situació van anar cobrant els pagaments acordats. Malgrat aquesta tònica, al maig d'enguany es van incomplir els acords presos, ja que la cooperativa només va pagar un 2,6% dels diners del 3,2% compromesos.

Paraules clau:

Notícies relacionades