Back to top

L'àliga cuabarrada, una espècie emblemàtica del territori

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant han impulsat un acord amb el GEPEC per a la conservació de l'àliga cuabarrada. Aquest rapinyaire és el més amenaçant en perill d'extinció d'Europa. Al municipi existeixen nombroses zones de cria d'aquesta espècie i l'objectiu ara és protegir els seus espais d'hàbitat.
aguila

L'àliga cuabarrada gaudeix del màxim estatus de protecció a tot Europa per ser el rapinyaire més amenaçat d'extinció. Actualment a la zona de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant hi habiten 5 parelles controlades d'aquestes aus. La zona boscosa del municipi és un bon lloc per aquesta espècie perquè disposa tant de zona forestal com zona agrícola i matolls, d'aquesta manera aquestes àligues poden trobar la diversitat alimentària que necessiten. És per això que el consistori i l'Associació GEPEC han engegat una línia de col·laboració per a la custòdia d'aquesta espècie emblemàtica del territori que necessita protecció.

L'àliga cuabarrada és una espècie bio indicadora de la qualitat dels ecosistemes. La seva presència significa una bona qualitat ambiental dels espais naturals, és a dir, preservant aquesta espècie es garanteix també la supervivència de moltes altres espècies. És per això que el GEPEC durà a terme tasques de seguiment de les parelles controlades al municipi, de protecció de les zones de cria i la regulació d'activitats de muntanya en espais que es comparteixen amb aquests animals.

A Catalunya actualment hi ha 78 parelles d'àligues cuabarrada i vora el 70% es troben als espais naturals del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Paraules clau:

Notícies relacionades