Back to top

L’altre conte de Nadal

JONATÁN SORIANO

Reutilitzar joguines, lluitar contra la pobresa energètica amb els llums de les projeccions a les façanes i reivindicar la figura popular del Tió. Amb aquest objectiu tres entitats i associacions culturals de Reus han organitzat una jornada d’activitats alternatives per donar la benvinguda al Nadal. Prop d’un centenar de nens i nenes hi ha participat. 

Acaben de despertar-se del seu llarg somni d’un any i el primer que han fet és començar a viatjar. Venen del ben  profund cor del bosc i es dirigeixen cap a la ciutat amb l’objectiu de buscar una alternativa justa pel Nadal. Són el ‘Tió’ i la ‘Tiona’, els protagonistes del conte nadalenc organitzat pel casal Despertaferro, la coordinadora de Caus i Esplais de Reus i l’associació cultural Mandrília. Es tracta d’una història que inclou el valor de la cultura al Nadal i ho fa amb un component didàctic i crític, cridant l’atenció dels petits i grans en temes tan presents a la rutina com la pobresa energètica i la dèria consumista de la festivitat. En aquest sentit, les entitats critiquen que el govern municipal no els hagi tingut en compte a l’hora de generar un conte de Nadal menys costós i asseguren que el model que es promou a la campanya de Nadal no és gens educatiu. 

Prop d’un centenar de nens han acompanyat el ‘Tió’ i la ‘Tiona’ al llarg del camí que condueix cap a la ciutat. Allà s’han trobat amb més personatges i un munt d’històries que no els han deixat igual. 

A més del conte de Nadal alternatiu, els infants han pogut gaudir d’una estona de jocs tradicionals, com el pilla-pilla o el fet i amagar. La jornada ha conclòs amb una xocolata amb melindros.