Back to top

L'arquitectura del barri Gaudí, un diamant en brut a la perifèria

Sovint allunyats de la mirada del centre, els edificis del barri Gaudí són un lloc desconegut fins i tot per a molts reusencs. Amb la voluntat de redescobrir el barri i de donar a conèixer la seva arquitectura particular, obra de Ricard Bofill, Reus Espais Ocults ha organitzat aquest diumenge una ruta que posa en valor aquest espai de la ciutat.

Dos mesos després que se celebrés l'edició de Reus Espais Ocults, l'associació ha dissenyat una ruta monogràfica per redescobrir el Barri Gaudí. Ho ha fet en col·laboració amb Hub Coevolució, que va organitzar el Congrés Internacional de Ciutats Integrals que ha tingut lloc aquest mes a la ciutat. Recuperant la idea d'una ciutat sàvia que fomenti la convivència entre veïns, les dues entitats destaquen el barri Gaudí com un exemple d'arquitectura pensada per a la comunitat. "El barri Gaudí va ser al seu moment un projecte innovador, pensat perquè fos més proper a les persones, cosa que lliga molt amb el nostre projecte" valora Karinia Simieli, membre del grup coordinador de Hub Coevolució.

Els edificis d'habitatges del barri són una obra de joventut de Ricard Bofill, que li van ser encarregats per donar resposta a l'onada migratòria dels anys 60. Construïts per un sistema d'agregació, que consisteix a reproduir mòduls de formes geomètriques, Bofill va donar una importància cabdal als espais col·lectius. Mantenint la privacitat dels habitatges, aquest tipus d'arquitectura vol fomentar la convivència amb el veïnat i integrar les comunitats que hi viuen. "És una ciutat dins una ciutat. El barri estava plantejat per poder viure, treballar i organitzar-te. És per això que al voltant de la plaça veiem un bar, un supermercat, una farmàcia... i tot dins el mateix bloc d'edificis" explica Aida Cisa, cap de comunicació de Reus Espais Ocults

Després d'incorporar enguany per primera vegada el barri Gaudí a l'edició de Reus Espais Ocults, alguns han vingut motivats perquè no van tenir temps de visitar-lo llavors. En tots els casos la motivació principal ha estat conèixer més a fons aquesta zona perifèrica que sovint queda eclipsada pel centre de la ciutat.

Reus Espais Ocults buscarà donar més protagonisme al barri Gaudí en properes rutes per trencar els estereotips que encara se li associen. De fet, ja està col·laborant amb les entitats veïnals per organitzar activitats de cara a l'any que ve, en què es commemorarà el cinquantè aniversari del barri.

Paraules clau:

Notícies relacionades