Back to top

L'art rupestre del Baix Camp, un patrimoni desconegut

La Serra de la Mussara, el Pic de Gallicant i la Vall d'Alforja és una zona amb alguns abrics de pintures rupestres que estan documentades, però no estudiades.

La Serra de la Mussara, la Vall d'Alforja o el Pic de Gallicant són alguns dels indrets on hi han documentades restes d'art rupestre de diferents períodes històrics. Moltes d'elles estan identificades com art llevantí, característic de la zona del mediterrani i que reprodueix escenes naturalistes.

Hilari Aragonès, excursionista d'Alforja que coneix molt bé tota aquesta zona, ens explica que les pintures del Pic de Gallicant "podrien representar una escena de caça pel lloc on estan pintades, però actualment estan molt malmeses i no es pot identificar bé" i afegeix que "en canvi, en conserven molt bé el color".

No és el cas de les pintures de la vall d'Alforja que es troben dins d'una cova, fet que millora el seu estat de conservació i s'hi poden veure digitacions, és a dir línies fetes amb els dits.

Si parlem de l'abric del camí de Campanilles de la Mussara, "podem dir que són de l'edat del bronze, entre el 3.000 i 2.000 aC", ens explica Jordi Nogués, excursionista que va descobrir aquestes restes l'any 1991.

Un patrimoni desconegut per a molta gent

Totes aquestes pintures han estat identificades i documentades, però en cap cas estudiades. De fet, Salvador Vilaseca va excavar la cova de la Vall d'Alforja on hi ha una d'aquestes pintures, però la mala visibilitat i la falta de llum va fer que no fossin identificades uns anys més tard.

Acte vandàlic prop de les pintures rupestres del Camí de Campanilles


Aquesta desconeixença no ajuda a la seva conservació, sobretot en el cas de les pintures que estan al camí de Campanilles, que estan més a la vista i han patit la degradació de la gent que passa per allà, inclús d'alguns actes vandàlics.

Descobreix tots els Secrets de Reus

Paraules clau:

Notícies relacionades