Back to top

L'Arxiu digitalitza un compendi de judicis i sentències fets a Reus al segle XVII

El "Llibre de Juhí de prohòmens" suposa un exemplar de gran valor històric i patrimonial que permet fer un retrat de la vida quotidiana a la ciutat entre els anys 1610 i 1717. A partir d'ara, el recull quedarà a l'abast del públic a través de la consulta online.
El "Llibre de Juhí de prohòmens" suposa un exemplar de gran valor històric i patrimonial que permet fer un retrat de la vida quotidiana a la ciutat entre els anys 1610 i 1717

L'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp han culminat les tasques de digitalització del "Llibre de Juhí de Prohòmens", un recull de judicis i sentències dictats a Reus entre els anys 1610 i 1717. L'exemplar conté els processos judicials contra els habitants inculpats d'haver comès delictes i crims de tota mena, així com una sentència final amb un càstig que servís d'exemple per tota la comunitat. "El llibre està format per 151 folis i recull un centenar de sentències, que van des de les més lleus fins a les més cruels, com mutilacions o desterraments", ha remarcat l'arxivera municipal Elisenda Cristà.

Inicialment, els judicis de la ciutat quedaven registrats als Llibres dels Consells Municipals, però l'any 1610 es va decidir aplegar-los en un únic volum, que també incloïa les localitats d'Almoster i Castellvell, compreses en aquell moment al terme de Reus. El volum s'ha qualificat com a exemplar de gran valor històric i patrimonial, ja que suposa un retrat de la vida quotidiana del municipi a l'època de l'Antic Règim. "És important donar a conèixer l'existència d'aquest document, el seu contingut i posar-lo a l'abast de qualsevol persona interessada", ha destacat el regidor d'Hisenda i Recursos Generals de l'Ajuntament de Reus, Joaquim Enrech.

Aquesta nova digitalització segueix la tasca iniciada per l'arxiu fa dos anys, després d'haver adaptat al format digital "El llibre de la cadena" i l'any passat, "El llibre verd". Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, l'Ajuntament de Reus ha organitzat el proper dilluns 23 d'abril a les sis de la tarda una presentació pública d'aquest llibre. L'acte anirà acompanyat d'una conferència a càrrec del doctor en Història Eduard Juncosa.

Paraules clau: