Back to top

L'Associació d'Alzheimer Reus i Baix Camp, en perill

L'Associació d'Alzheimer Reus i Baix Camp és una de les poques entitats de la província de Tarragona que ofereix suport a aquesta malaltia neurodegenerativa. Després del tancament de l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Tarragona el passat mes de setembre per falta de finançament, l'entitat reusenca ha de fer front a una saturació d'usuaris de tota el territori amb uns recursos molt escassos.
El centre és l'únic de la demarcació, després del tancament de l'entitat de Tarragona

Després del tancament de l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Tarragona el passat mes de setembre per falta de finançament, l'Associació d'Alzheimer Reus i Baix Camp s'ha consolidat com l'entitat de referència de la província.

Amb 157 socis i una cinquantena d'usuaris, l'associació ofereix suport tant a malalts com teràpies a cuidadors. Al mes de setembre, l'entitat de Tarragona, que va ser la primera fundada a Catalunya en el suport a aquesta malaltia, va tancar les seves portes per una falta d’implicació de l'ajuntament.

Després de la seva desaparició, l'associació reusenca s'ha quedat gairebé sola i ha de fer front a un allau de peticions amb uns recursos prou escassos. "Totes les associacions estem en perill: la de Tarragona és la primera que es va fundar i ha hagut de tancar, i nosaltres ara tenim un excés de treball i menys recursos econòmics, perquè els hem hagut de repartir", es lamenta la directora del Programa d'Estimulació Cognitiva a l'Associació d'Alzheimer Reus i Baix Camp, M. Jesús Lerín.

L'any 1998 un grup de persones sensibilitzades amb l'Alzheimer van agrupar-se com a delegació a l'associació ja existent a Tarragona, i cinc anys més tard van fundar-se com a entitat pròpia per poder desenvolupar millor els seus projectes a Reus. A hores d'ara, l'associació gira entorn a quatre serveis: el centre de dia especialitzat, l'espai Sant Rafael, el servei d'ajuda a domicili i els grups de psicoeducació pels cuidadors.

Un gran ventall de projectes que, com en el cas de Tarragona, no compten amb el suport necessari. "Tenim una mancança molt important amb el centre de dia: s'ha quedat petit, cada vegada hi ha més gent que el necessita i no podem agafar més usuaris per falta de lloc. Necessitem un edifici més gran per acollir més persones i millorar-ne les seves condicions", ha destacat la presidenta de l'Associació, Cori Sánchez.

A la demarcació hi ha unes set mil persones diagnosticades d'Alzheimer, sense comptar totes les que no tenen fet el diagnòstic, però que patirien la malaltia. Des de l'associació es denuncia que les ajudes que reben no són suficients per una malaltia d'aquestes característiques.

Paraules clau: