Back to top

L'atenció primària, al límit

Aquesta setmana s'ha assolit el rècord de visites. A Reus s'han fet més de 5.000 PCR o test d'antígens la darrera setmana.

La sisena onada de la COVID està complicant el dia a dia als Centres d'Atenció Primària d'arreu. Aquest dimecres al migdia al CAP Sant Pere de Reus, per posar un exemple, hi havia cues per accedir a l'edifici així com també per fer-se tests d'antígens als mòduls prefabricats del pati exterior. Unes proves que es fan perquè els usuaris han trucat al 061 i se'ls ha donat cita.

Aquesta allau de visites no és únicament una casuística reusenca. De fet, el departament de Salut de la Generalitat ha hagut d'incorporar nous protocols per tal de notificar casos positius i gestionar les respectives baixes laborals. La voluntat és alliberar la pressió als CAP, la primera porta del sistema sanitari, i garantir que aquelles persones que realment ho necessitin puguin tenir accés al metge de capçalera. 

Per això s'han canviat els protocols per gestionar les baixes, a través d'un aplicatiu, que permet tenir la baixa laboral durant set dies de forma automàtica. Això sempre que l'usuari no tingui simptomatologia. En cas contrari haurà d'adreçar-se al seu metge per tal que li allarguin la baixa. 

A Montbrió del Camp s'han triplicat les visites

Aquesta problemàtica s'esdevé on hi ha grans nuclis de població, però també en pobles i consultoris més petits. Allà els recursos són inferiors, el que també complica el dia a dia dels metges, infermers i resta del personal sanitari. 

Dades COVID disparades

Dades Reus 12/01

Aquest dimecres l'índex de rebrot supera els 4.000 punts, de nou, a Catalunya. Una xifra que només s'ha assolit els darrers dies, mai abans, durant la pandèmia, s'havia arribat a aquestes xifres tan elevades. De fet, cal recordar que el risc de rebrot es considera molt elevat a partir dels 100 punts. Per tant, es multiplica per 40 aquesta magnitud, 30 en el cas de Reus, on les xifres són relativament menys preocupants. 

La dada positiva és que continua baixant, dia sí i dia també, l'Rt, la velocitat de transmissió del virus. Amb tot, continuen incrementant el nombre de positius detectats. A Reus, 1.700 la darrera setmana, amb dades ja consolidades.

Paraules clau:

Notícies relacionades