Back to top

L'augment dels robatoris i el canvi climàtic obliguen a avançar la campanya de garrofes

Les garrofes és un dels fruits més buscats pels lladres. L'augment del preu que ha patit en les últimes dues campanyes ha provocat que moltes persones hagin volgut apropiar-se d'aquests llegums que molts pagesos del territori cultiven.

Finals d'estiu i les garrofes tornen a ser notícia. Des de fa dos anys, el garrofí, la part interior de la garrofa, ha augmentat de valor, fet que ha repercutit en el preu de compra i venda d'aquest producte. Tot i això, és una problemàtica que està afectant greument a molts pagesos: ja des de fa algunes temporades, aquest llegum que molts pagesos de la nostra terra cultiven va molt buscada pels lladres per l'augment de preu que ha tingut.

Mesures per pal·liar els robatoris

És per aquest motiu que des de principis d'aquest mes d'agost, algunes Cooperatives s'han encoratjat a avançar la temporada de collita perquè els pagesos poguessin vendre les seves garrofes abans de temps i així evitar els màxims robatoris possibles. A tot això, també se li suma el factor del canvi climàtic: la sequera i la calor extrema.

Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals, conjuntament amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ja van intensificar les mesures fa unes setmanes, amb més controls a les carreteres i en punts de compra-venda del producte.

Els robatoris no s'aturen

Malgrat tot, això no ha ajudat a frenar els lladres i ja des d'algunes associacions i sindicats han demanat una major presència en camins i finques. En concret, des d'Unió de Pagesos asseguren que l'anomenat DUN el pot aconseguir qualsevol i que, per aquest motiu, els lladres poden continuar venent les garrofes que prenen.

De fet, el sindicat de la pagesia ja ha reclamat la implementació d'un segon document on s'especifiqui d'on han collit les garrofes que intenten vendre a l'hora d'arribar a la cooperativa o qualsevol altre punt de compra-venda.

El preu de la garrofa actualment supera per poc l'euro, però és molt variable. De fet, les cooperatives no s'atreveixen a assignar un preu perquè pot canviar d'un dia per l'altre.

Paraules clau:

Notícies relacionades