Back to top

L'economia de proximitat, la resposta a la crisi de la Covid-19

Aquest dimarts s'ha presentat l'Informe de conjuntura econòmica referent al segon trimestre del 2020. Una fotografia econòmica del territori en què també es constata que la demarcació de Tarragona és la que registra les pitjors dades d'atur del conjunt de Catalunya.

Preocupats. Així s'han mostrat els presidents de les Cambres de Comerç del territori - Reus, Tarragona, Valls i Tortosa - en la presentació de l'Informe de conjuntura econòmica del segon trimestre del 2020 i que ha estat elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili.

Un sentiment que arrosseguen, des de fa mesos, la majoria d'empresaris de la demarcació de Tarragona. I és que el panorama econòmic que ha deixat la Covid-19 és desolador. "Estem ben fotuts", ha dit textualment el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges. 

Tarragona registra la pitjor taxa d'atur de Catalunya

Una de les xifres més destacades d'aquest segon informe de l'any són les dades d'ocupació, en què la demarcació de Tarragona ha registrat la pitjor taxa d'atur del territori català. 

Informe conjuntura econòmica URV

Les conclusions de l'Informe:

  • L'atur registrat a la zona ha augmentat un 42,15%, un 44,46% al Camp de Tarragona, un 31,48% a les Terres de l'Ebre, i un 35,76% a Catalunya.
  • La contractació laboral ha caigut un 37,59% respecte de l'any anterior, durant el primer semestre. Paral·lelament, prop de 55.000 persones s'han vist afectades pels ERTO.
  • Cauen els centres de cotització a la Seguretat Social, majoritàriament en empreses de 51 a 250 treballadors (-13,31%) i en les de més de 251 treballadors (-11,11%).
  • Els dipòsits bancaris han permès mantenir els actius i el consum, amb un increment interanual.
  • L'IPC cau un 1,2% al juny, motivat pel petroli. La davallada del comerç exterior és superior a la zona que al conjunt català i espanyol, amb una caiguda del 24,93% en les exportacions, i del 25,34% en les importacions.

Consulta l'Informe aquí

A l'hora de buscar solucions, però la majoria d'empresaris ho tenen clar: el futur passa per una aposta clara pel comerç de proximitat.

En qualsevol cas, i davant una crisi excepcional, des de les diferents Cambres de Comerç del territori continuen mantenint-se optimistes i animen a empresaris i treballadors a unir esforços per tirar endavant.

Paraules clau:

Notícies relacionades