Back to top

Les Biblioteques Municipals de Reus publiquen la bibliografia d'Antoni de Bofarull i Brocà

La bibliografia és un recull de tots els llibres tant d'Antoni de Bofarull com els que tracten d'ell, disponibles a les diferents biblioteques.

Les Biblioteques Municipals de Reus publiquen la bibliografia d'Antoni de Bofarull arran de la commemoració aquest any de l'Any Bofarull. L’Ajuntament de Reus ha decidit dedicar el 2021 a un dels personatges claus de la cultura catalana de la segona meitat del segle XIX, Antoni de Bofarull i Brocà (Reus, 1821 – Barcelona, 1892). Antoni de Bofarull i Brocà va ser advocat, arxiver, escriptor (en vers i en prosa), historiador i traductor.

Des de les biblioteques de Reus s’ha fet una bibliografia conjunta, un recull de tots els llibres tant d'Antoni de Bofarull com els que tracten d'ell disponibles a les diferents biblioteques i que estan a disposició del ciutadà. Aquesta bibliografia es pot consultar i descarregar aquí.

Escriure per impulsar la narrativa catalana

Algunes de les obres més rellevants que s'hi poden trobar són "L’orfeneta de Menargues" o "Catalunya agonitzant", que la va escriure amb la finalitat d’impulsar la narrativa catalana i que està considerada com la primera novel·la romàntica en català o, també les narracions "Costums que es perden i records que fugen".

Com a historiador, alguns els seus treballs més destacats i que es poden consultar a les biblioteques són "Historia crítica (civil y eclesiástica) de Cataluña y la Crónica del Rey de Aragón D. Pedro IV", el "Ceremonioso", o del "Punyalet", entre d’altres.

Amb aquesta guia, -on hi ha la presentació feta per Jaume Massó Carballido, comissari de l’Any Bofarull- es vol fomentar l’estudi i la recerca del reusenc d’Antoni de Bofarull, figura destacada i gran impulsor de la Reinaxença, entre d’altres coses.

Actes Any Bofarull

  • Maig. Del 10 al 21 bibliografia i exposició bibliogràfica d’Antoni de Bofarull a la Sala Central de la Biblioteca Central Xavier Amorós.
  • Juny. Programació d’activitats lingüístiques referents a Antoni de Bofarull.
  • Juliol i agost. Des de les Biblioteques Municipals de Reus, realització de rutes culturals per diversos espais i indrets reusencs, referents a Antoni  de Bofarull i la ciutat de la seva època.
  • Tardor. Acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull i l'Arxiu de la Corona d'Aragó, organitzat per l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu de la Corona d'Aragó i realitzat a la seu comuna de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp i de l'Arxiu Municipal de Reus. Al mateix lloc, exposició temporal de manuscrits del fons documental d'Antoni de Bofarull.
  • Octubre o novembre. Acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull, organitzat pel Centre de Lectura de Reus i realitzat a la sala d'actes de l'entitat. L'acte tindrà públic presencial i es retransmetrà per via telemàtica. Simultàniament, i al vestíbul de l'entitat, exposició temporal d'obres impreses d'Antoni de Bofarull.
  • Tardor hivern. Presentació de la reedició anotada de l'obra Costums que's perden y records que fugen (Reus de 1820 á 1840), d'Antoni de Bofarull (primera edició: Barcelona, 1880), a la seu social de Carrutxa.
  • Dimarts 3 de novembre. Descobriment de la placa commemorativa del bicentenari del naixement a Reus d'Antoni de Bofarull, a la façana de l'edifici núm. 37 del carrer de Monterols.

Paraules clau:

Notícies relacionades