Back to top

Les centrals nuclears de la demarcació, preparades per operar més enllà de 2035

Els dirigents de les Centrals Nuclears de Vandellòs II i Ascó I i Ascó II afirmen que les plantes poden operar més enllà dels 40 anys pels quals van ser construïdes i més enllà també de les dates previstes per al seu tancament, que en el cas de la central de Vandellòs II, la darrera a tancar, seria el 2035

L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs, responsable de la gestió i direcció de les tres centrals nuclears de la demarcació, afirma que les plantes estan preparades per continuar funcionant amb tota seguretat, si així es decidís políticament, més enllà dels 40 anys previstos en el moment de la seva construcció. El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima, preveu el tancament de les centrals d'Ascó el 2030 i 2032 i de la de Vandellòs II el 2035.

Mentrestant, ANAV continua treballant en la construcció de dos nous magatzems temporals per acollir el combustible usat a les centrals i que hauria de permetre alliberar espai, en el cas de Vandellòs II, de la piscina on s'emmagatzema actualment i així garantir que pugui acollir tot el combustible necessari per continuar operant fins, com a mínim, el 2035. Uns nous dipòsits que haurien d'estar enllestits el 2026, d'aquí a 4 anys.

L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs també ha dut a terme una recuperació de patrimoni: ha rehabilitat l'antiga estació meteorològica de Vandellòs I, que es troba a l'actual emplaçament de Vandellòs II i que és una edificació que va ser dissenyada per l'arquitecte racionalista Antoni Bonet Castellana. Una rehabilitació que ha guanyat un prestigiós premi arquitectònic.

Paraules clau:

Notícies relacionades