Back to top

Les dedicacions exclusives del territori, al detall

Dos mesos més tard de la celebració de les eleccions municipals arreu del país, els diferents consistoris donen llum verda a les dedicacions de cada polític. Mentre que a Reus i a Mont-roig del Camp es mantenen les dedicacions exclusives, a Cambrils han augmentat lleugerament.
Les dedicacions exclusives del territori, al detall

Els governs locals ja han començat a caminar després dels comicis del mes de maig. Les desitjades cadires de govern s'han hagut de repartir, decidint el grau de dedicació de cada regidor. En el cas de Reus, de cara al mandat tot just estrenat, són 11 les persones que treballaran de forma exclusiva per la ciutat, malgrat que només en seran 9 les que cobraran de l'Ajuntament. Les dues restants percebran d'altres administracions. D'altra banda, dos únics regidors, Dolors Vázquez d'Ara Reus i Daniel Recasens d'Esquerra Republicana, rebran una retribució corresponent al règim parcial. Es tracta d'una situació similar a la que hi havia al mandat anterior, quan dos regidors, Marc Arza i Joaquim Enrech, van dedicar-se a la vida política de mode parcial i els onze regidors restants ho feien en mode exclusiu. Pel que fa als sous, al mandat 2019-2023 l'alcalde de Reus Carles Pellicer percebrà un màxim de 69.800 euros  bruts a l'any, mentre que els regidors cobraran entre 58.900 i 64.600 euros bruts anuals.

On es registren més canvis és a Cambrils, on les dedicacions exclusives disminueixen lleugerament i augmenten les parcials. Així, l'alcaldessa Camí Mendoza, el primer tinent d'alcalde Lluís Abella i la regidora Hélène Arcelin tindran dedicació completa al consistori, mentre que la resta de regidors al govern tindran dedicació parcial. Pel que fa a les nòmines, la batlle cambrilenca pot cobrar un màxim de 52.582 euros bruts anuals, mentre que els companys de dedicació exclusiva cobraran 42.435 euros bruts a l'any. Pel que fa als regidors de dedicació parcial, a Cambrils cobraran un import íntegre de 32.287 euros a l'any. Al mandat 2015-2019, es van registrar quatre dedicacions exclusives i set de parcials.

I a Mont-roig del Camp, la distribució de regidors és una mica diferent. I és que només l'alcalde Fran Morancho compta amb dedicació exclusiva, amb un sou brut anual de 51.938 euros. En el cas de dedicacions parcials, són cinc els regidors que s'han acollit a aquest règim: Yolanda Pérez, Vicente Pérez, Maria del Remei Benach, Francisca Ortiz i Cristina Llorens. Els dos regidors que resten cobraran per assistència. Una situació una mica diferent de la que es va viure en l'anterior mandat, quan hi havia una exclusiva, tres parcials i cinc per assistència.

En una visió més global, les assistències als corresponents plens municipals també es paguen als regidors. A Reus, el preu es manté en els 600 euros, mentre que a Cambrils anar a un ple es paga a 129,15 cèntims, una mica superior al passat mandat. A Mont-roig del Camp, l'augment d'aquesta dieta es situa en trenta euros, passant de 95 euros el 2015 als 125 euros el 2019.

Paraules clau: