Back to top

Les empreses també se sumen a la denúncia contra els abusos bancaris

Cada vegada són més els abusos bancaris que surten a la llum. Entre ells, el que ha aixecat més polseguera en els últims anys és la manca d'informació pel que fa a l'IRPH. Un índex hipotecari que en els últims anys ha generat una allau de processos judicials.

A principis de setembre del 2019, un dels advocats generals del Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar abusiu l'ús de l'IRPH (l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris).

Una visió que xocava amb la del Tribunal Suprem espanyol que assegurava que no se'l podia titllar d'abusiu, perquè es tracta d'un índex que està regulat oficialment.

Quin era el problema? Doncs que, segons alguns advocats, les entitats bancàries no informaven adequadament als seus clients del que suposava l'IRPH.

Milions de clients afectats

Des del 2003 al 2013 això va afectar a més de 6 milions d'hipoteques. A principis de març del 2020, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va donar la raó als consumidors, provocant una allau de processos judicials d'aquells clients particulars que se sentien estafats per la banca. Doncs bé, segons assegura l'advocat Joan Andreu Reverter, un any més tard aquesta situació s'ha trasllat al món empresarial.

Val a dir, però, que l'IRPH no ha estat l'únic abús bancari dels últims anys. Cada vegada són més els casos que surten a la llum. La clau és que existeixi un primer cas que marqui el tret de sortida i que empenyi a la resta a sumar-s'hi.

Paraules clau:

Notícies relacionades