Back to top

Les farmàcies, primer pas per detectar la sida

Avui s'acaba la setmana de les proves del VIH, unes proves ràpides que serveixen com a cribatge per determinar l'existència d'anticossos o antígens que puguin desenvolupar la malaltia de la sida. A la demarcació, només l'any passat, se'n van realitzar 347 i 3 d'aquestes van ser reactives.
sida

Una vintena de farmàcies a la demarcació de Tarragona ofereixen a dia d'avui la possibilitat de realitzar la prova ràpida del VIH. A Reus, en són 6 i a Tarragona ciutat, 6 més. Es tracta d'unes proves que serveixen com a cribatge, per detectar l'existència d'antígens o anticossos que puguin desenvolupar la malaltia de la sida. Per poder-la realitzar, l'usuari ha d'esperar 3 mesos des de la conducta de risc perquè tingui validesa. 

L'any passat, a la demarcació tarragonina es van realitzar 374 proves, tres d'elles reactives. En aquests casos, els professionals aposten per ajudar a tancar el cercle a l'usuari. Segons Tània Piqué. vocal del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, aquest cercle es tanca quan l'usuari accepta en buscar ajuda per iniciar el tractament en un centre hospitalari o d'atenció primària.

La prova consta d'un procés totalment confidencial i anònim i dura un màxim de vint minuts. Després d'un test on es recullen dades estadístiques i en cap cas identificatives, es realitza una prova amb sang capilar, és a dir, una punxada al dit. Posteriorment, es determina a partir de la prova si hi ha l'existència d'anticossos o antigens al cos de l'usuari.

Les dades estadístiques recollides al 2016 indiquen que a la demarcació de Tarragona, la major part de les proves es van realitzar a homes, en concret a 265, mentre que 82 eren dones. D'altra banda, la mitjana d'edat més habitual d'usuaris va ser persones entre 31 i 45 anys. El cost de la prova, cofinançada pel Servei Català de la Salut, només és de 10 €.

Paraules clau:

Notícies relacionades