Back to top

Les fortes pluges dupliquen els nivells d'aigua dels pantans

Les fortes pluges de les últimes setmanes han incrementat, i en alguns casos duplicat, el nivell d'aigua dels pantans del territori, com és el cas de Siurana o Riudecanyes. No obstant això, les xifres continuen estant molt per sota dels nivells normals.
Les fortes pluges dupliquen els nivells d'aigua dels pantans

El fort temporal de pluges que ha patit el territori durant les últimes setmanes ha fet augmentar considerablement el nivell d'aigua de la majoria de pantans de la zona. Aquest és el cas, per exemple, del Pantà de Siurana, el quan ha duplicat el seu nivell d'aigua, passant d'un 12% aproximadament, a un 24%. Unes xifres a l'alça que també comparteix el Pantà de Riudecanyes, el qual ha passat d'un 21% a un 41%. No obstant això, els especialistes recorden que venim de nivells molt baixos i que necessitaríem molts més episodis de pluja per revertir el nivell de sequera en què es troben els pantans.

"És molt important, és un canvi molt sensible, però recordem que és només un 25%. Per tant, necessitaríem encara molta més pluja aquest final de tardor i hivern per revertir aquesta situació de sequera que ja fa uns quants anys que ens acompanya", assegura Joan Ramon Coll, geògraf i climatòleg.

Els especialistes també destaquen que gràcies a la humitat en què es troba ara mateix el terreny, si plogués durant les pròximes setmanes, seria molt beneficiós per als pantans. No obstant això, i mentre que els pantans estan augmentant, encara que mínimament, els seus nivells d'aigua, des de la Plataforma pel Riu Siurana continuen denunciant que el riu està mort.

Per la seva banda, i després de les diverses protestes per part de la plataforma, el Consell Comarcal del Priorat ha sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre l'eliminació o reducció de la concessió d'aigües del Siurana al pantà de Riudecanyes. Una demanda que des de la plataforma ho consideren un gran pas endavant.

Paraules clau: