Back to top

Les ingerències judicials durant la campanya electoral

El cas Tecnoparc, les presumptes injúries de Marta Llorens a Dani Rubio i els sous de l'alcalde i els regidors de govern, tenen una cita amb els tribunals al ben mig de la campanya electoral. Fa quatre anys, la detenció de Teresa Gomis va trasbalsar els comicis locals.
Les eleccions des del prisma judicial

Els jutjats tornaran a ser protagonistes durant la campanya electoral. Si divendres comença la cursa per les municipals del 26 de maig, el pròxim dilluns comença el judici pel cas Tecnoparc, que es preveu que s'allargui fins dimecres dia 15 de maig. Per la segona setmana de campanya, també es preveuen les declaracions de Dani Rubio i Marta Llorens per un presumpte cas d'injúries i el contenciós administratiu per determinar si l'alcalde i el govern municipal s'havia d'haver abaixat el sou com li va exigir el plenari.

El cas Tecnoparc, a judici

Dilluns vinent començarà el judici pel cas Tecnoparc a l'Audiència de Tarragona. Tres magistrats de la secció segona prendran declaració, durant tres dies, als testimonis i investigats, pels que Fiscalia demana penes de presó, acusats de falsetat documental i malversació de fons públics. El cas l'ha instruït el jutjat número 1 de Reus, que durant anys ha investigat els cobraments presumptament irregulars per part de càrregs del Tecnoparc, per un valor de 115.000 euros. L'expresident de l'empresa, Àngel Cunillera, l'exregidor d'Urbanisme, Jordi Bergadà, l'exgerent de l'empresa, Xavier Gómez i l'empresari Ramón Urgellés són els investigats per aquest cas, molt lligat al d'INNOVA. Alguns d'ells han retornat els diners, però tot apunta que abans del judici no hi haurà acord entre les parts.

La denúncia de Rubio contra Llorens

Durant la segona setmana de campanya, a poquíssims dies per les municipals, està prevista la compareixença davant el jutge dels regidors Dani Rubio i Marta Llorens. El candidat d'ARA Reus va presentar una querella contra la candidata de la CUP per presumptes injúries, quan aquesta va deixar caure en una roda de premsa que Rubio tenia interessos ocults a Fomento de Construcciones y Contratas, en tot l'amalgama del nou contracte del servei de recollida de les escombraries. La citació ja s'ha posposat en una ocasió, però tot apunta que ambdós candidats es veuran les cares als jutjats el 21 de maig.

Els sous de l'alcalde i el govern municipal

El mateix dia està previst el contenciós administratiu que enfronta Juan Carlos Sánchez, l'encara regidor de Ciutadans i candidat ara de dCIDE, amb el govern municipal. El partit taronja va denunciar que Pellicer i companyia no es van abaixar els sous quan el ple els ho va manar. Mentre uns asseguren que el plenari és sobirà, els altres consideren que els mandats de ple no són vincul·lants. Sigui com sigui, un jutge haurà de decidir si els sous d'aquest mandat han estat d'acord a llei o, si per contra, els regidors de govern han de retornar-los a l'erari.

Fa quatre anys, el cas INNOVA va irrompre en campanya

Fa quatre anys els jutjats van influir en campanya, amb la detenció de l'aleshores número dos de Carles Pellicer, Teresa Gomis, en el marc del cas INNOVA. Aleshores, molts analistes del territori, van situar aquest punt d'inflexió com el gran espetec que va catapultar la CUP fins als sis regidors i gairebé 7.000 vots. Els independentistes van saber capitalitzar el discurs anti corrupció i van donar un cop de puny als comicis que va trasbalsar tot el consistori.