Back to top

Les mones artesanes resisteixen als preus baixos dels supermercats

Els pastissers ja estant a punt per començar la campanya de pasqua, una de les més importants de l'any. Fa setmanes que treballen amb les figuretes de xocolata, però les mones les elaboraran només dies abans. Malgrat els costos cada any més elevats i la competència dels grans comerços amb mones a preus baixos, els artesans preveuen una bona campanya. Pels pastissers, la mona artesanal és un producte molt diferent al que es pot trobar als supermercats, de més qualitat i amb consumidors fidels. Per això, consideren que no cal patir per la competència.
Selecció de mones a una pastisseria

Els preus baixos de les mones que es venen a les grans superfícies no espanten als pastissers. Conscients que no poden competir en preu, aposten per la qualitat i la diferenciació del producte. " El preu el posem nosaltres i per això anem a buscar les matèries més bones del mercat", assegura Miquel Caelles, de la pastisseria Caelles.

El preu d'una mona en una pastisseria local se situa entre els 23 i els 28 € el quilo, mentre que el preu en un gran comerç acostuma a ser considerablement més baix. Pel que fa a les figuretes de xocolata, el ventall de preus és més ampli perquè en una pastisseria va dels 3 o 4 € fins els 60€. La mà d'obra és el principal cost de les pastisseries, però també la matèria primera i els subministraments, uns costos que s'han anat incrementant progressivament.

Tot i això, els pastissers intenten mantenir els preus de les mones per tal de no perdre clients i és que la campanya de pasqua és una de les més importants de l'any. "Per a nosaltres la campanya de Pasqua ve a ser el 50% de la facturació anual", explica el pastisser del Forn Huguet, Ramon de la Fuente.

Com és tradició, les mones i les figuretes de xocolata tornaran a ser les protagonistes de la sobretaula. Això sí, lluny del debat entre les grans superfícies i la pastisseria artesana, els petits acostumen a quedar-se amb la xocolata.

 

Paraules clau: