Back to top

Les persones de risc podrien quedar exemptes d'anar a les meses electorals el 14F

La por al contagi del coronavirus no és un motiu de pes per excusar-se d'una mesa electoral, però sí el fet de ser una persona amb patologies prèvies que puguin complicar la malaltia si hom es contagia.

Després de setmanes assegurant que les eleccions al Parlament de Catalunya no es poden celebrar el 14 de febrer per la situació epidemiològica, el govern de la Generalitat té ara la difícil tasca de fomentar la participació. El TSJC es pronunciarà definitivament el proper dilluns 8 de febrer sobre la data de les eleccions, però la maquinària ja està tota en marxa davant el que es preveu dia de comicis el diumenge 14. 

Ara bé, els discursos sobre la urgència de posposar les eleccions han calat. I tot plegat ha coincidit amb els sortejos dels integrants de les meses electorals i les seves respectives notificacions. Fins al punt que hi ha inquietud entre els seleccionats davant el que consideren un risc innecessari. 

Aquest dilluns, al Notícies Vespre, l'advocat Carles Just ha explicat quins són els supòsits que permeten excusar-se de participar en una mesa electoral. Bàsicament són motius relacionats amb persones dependents, amb tasques professionals -com l'àmbit de la salut- o també amb l'edat (els majors de 65 anys poden excusar-se sense cap tipus de problema). Per a fer-ho només cal justificar-ho i documentar-ho a la Junta Electoral, que dirimirà la qüestió. Just considera que cal presentar un escrit assessorats per un lletrat. 

En una situació atípica com l'actual, les persones que tinguin por de contagiar-se no poden esgrimir-ho com argument, però sí que podran fer-ho aquelles que hagin patit patologies que puguin complicar la malaltia en cas de contreure la COVID-19. En aquest aspecte es podria generar jurisprudència davant d'un escenari absolutament excepcional. 

Paraules clau:

Notícies relacionades