Back to top

Les portes prenen protagonisme al Reus Ocult

Milers de visitants han gaudit d'una nova edició del Reus Ocult, una iniciativa que vol mostrar patrimoni de la ciutat que sovint no es pot veure o que ens passa desapercebut en el dia a dia. En aquesta edició s'han incorporat, com a novetat, 4 rutes que es fixen en les portes de diferents edificis.
portes del Reus Ocult

Una de les cases més antigues de Reus, la Casa Espuny, situada al carrer Abadia, és el primer punt d'interès de la ruta de portes anomenada "portes de resistència". La ruta, segons el membre de l'Associació Espais Ocults, Eliseu Bàrcena, permet visitar portes que "totes elles tenen en comú que han resistit en el seu lloc d'origen". Un dels visitants de la ruta, Manel Nus, diu que "més enllà de les portes, el sorprenent és els edificis i les històries que hi ha darrera d'elles".

El recorregut ha inclòs, entre d'altres, la porta de la Prioral de Sant Pere, la de les Peixeteries Velles, i una porta original del convent de Sant Francesc, que avui forma part d'una aula de l'institut Salvador Vilaseca. És només una de les quatre rutes que s'ha organitzat per posar en valor aquest element de l'arquitectura, que sovint passa desapercebut. En el marc del Reus Ocult, també han generat molt d'interès el dipòsit d'aigua de l'Institut Pere Mata, el castell del Cambrer o el refugi de la Guerra Civil del Mercadal, uns 150 metres de galeries subterrànies, obrades de rajola amb volta catalana i formigó. Tal com explica una de les que ha visitat l'espai, la Gemma Solanes, "com que la humitat ha conservat molt bé el ciment i les rajoles, semblava com si fos molt nou, com si estigués renovat". Segons el president l'Associació Espais Ocults, Àlex Briñón, "el refugi està tenint un èxit brutal, tot i que (les cues) també són per les circumstàncies de l'edifici, que els grups són molt reduïts".

En el marc del Reus Ocult s'ha repetit l'experiència dels petits exploradors, i els infants han pogut fer activitats com la de construir l'antic castell de Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades