Back to top

Les repercussions socials i econòmiques de dos anys de pandèmia

El que més ha commogut a la ciutadania ha estat la manca de contacte amb les persones que, durant els primers mesos de l'emergència sanitària, havien d'estar ingressades i aïllades als centres hospitalaris

Amb un balanç de més de 35.000 positius registrats, només a Reus, i amb 313 defuncions, també a la capital del Baix Camp, el darrer aquest mateix mes de març, les grans afectacions de la COVID han estat psicològiques i socials. En l'àmbit econòmic també hi ha hagut fortes repercussions, que són més complicades de calcular, però que han comportat evidentment el tancament de molts negocis i també la pèrdua de milers de llocs de treball.

L'endemà del decret de l'estat d'alarma, ara fa dos anys, la totalitat de la població no entenia ben bé què estava passant. El que sí que es va veure de seguida és que les persones que resultaven positives de COVID i que havien de ser ingressades als hospitals, passaven a quedar aïllats totalment de la seva família i amics. De fet, una de les principals repercussions d'aquell confinament domiciliari va ser el trencament de les relacions personals, en tots els àmbits. I la incertesa de com es comportava el virus complicava la comprensió de la gestió emocional, especialment pels familiars d'aquells que perdien la vida a les UCIS. 

La digitalització a les empreses

Més enllà de les derivades socials i psicològiques, el confinament també va malmetre les relacions econòmiques. Les petites i mitjanes empreses van ser les més colpejades, per la manca de capacitat de virar les seves dinàmiques. Amb tot, la crisi provocada per la COVID va accelerar els processos de digitalització. 
 
Actualment, les pimes del territori, que s'estaven recuperant del cop que va suposar la pandèmia, es veuen de nou amenaçades per l'increment del preu de l'energia derivada de la invasió russa a Ucraïna. 

Les aules també s'han digitalitzat

Les escoles també van haver d'adaptar-se ràpidament a la nova situació i les plataformes i les classes en línia van ser una bona alternativa. Una alternativa que va arribar per quedar-se. Dos anys després del primer estat d'alarma, preguntem als estudiants, un dels col·lectius més afectats, com van passar el confinament i com s'han hagut d'adaptar a la pandèmia.

Paraules clau:

Notícies relacionades