Back to top

Les smart cities, més enllà de les tecnologies

Les smart cities segueixen expandint-se al territori. Al camp de Tarragona en tenim tres exemples ben clars; Reus, Cambrils i Tarragona. Hem parlat amb un expert per saber què defineix el terme 'ciutat intel•ligent' per saber en quin nivell es troba la capital del Baix Camp
Panells intel·ligents de Reus

El concepte 'smart' gaudeix d'una bona acceptació entre la ciutadania en els darrers temps. Les ciutats, tant les del Camp de Tarragona com les del conjunt de Catalunya, han apostat per apropar-se a aquesta vessant que habitualment es relaciona amb les noves tecnologies. Però a banda de 'ciutat intel·ligent', el concepte va més enllà i es caracteritza per altres aspectes. Concretament, són tres, tal com apunta el col·laborador de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City Sergi Lozano, aquests són marcar uns objectius de desenvolupament sostenible i econòmic, tenir en compte la involucració d'actors locals i privats i finalment, les noves tecnologies.

Reus presumeix de transformació digital a l'administració local, un pas que lliga amb la creació de ciutat intel·ligent, però més estretament en la manera de treballar del consistori i que aporta una manera més eficient d'operar. Així ho determina Lozano, que apunta que aquest tipus de mètode ajuda a agilitzar els processos de l'administració, fent-la més eficient.

La gestió dels projectes smart cities varia en funció del municipi. D'aquesta manera, cada població decideix com fer créixer la seva ciutat, amb objectius que no són rígids. Per tant, cada municipi pot escollir els objectius a partir dels quals es desenvoluparà i per tant, potenciar uns aspectes o altres. A la capital del Baix Camp, existeixen diversos projectes que properament veuran la llum. Un d'ells és l'oficina d'atenció empresarial, la qual agilitzarà el procés a la ciutadania.

La mobilitat és una de les vessants on els municipis proposen més projectes 'smart'. En el cas de Reus, destaca l'aplicació de gestió d'aparcament, creada ara fa un any i que ha aconseguit 10.920 descàrregues i que en el darrer mes ha comptat amb 4.897 usuaris actius. Una de les altres aplicacions amb èxit de descàrregues és Reus Transport, que acumula 11.850 descàrregues. En el darrer mes però, ha tingut 3.511 usuaris actius. Amb tot, el govern local treu pit al comparar-se amb d'altres ciutats catalanes. Marc Arza, regidor de Promoció Econòmica, assegura que d'altres municipis catalans han pres com a referència certs models de Reus a l'hora d'implementar aplicacions.

De la mateixa manera que ha passat amb altres termes flexibles, els experts apunten que la idea d'smart city pot acabar desapareixent o si més no, evolucionant cap a un nou concepte que s'adapti més a la realitat del moment. La intenció de fer més intel·ligents les poblacions però, es mantindrà, apunten, per fer més fàcil el dia a dia de la ciutadania.

Paraules clau:

Notícies relacionades