Back to top

Les vacunes han reduït la mortalitat a les residències per COVID

Els usuaris afronten l'actual situació amb atenció i alerta, però molta més tranquil·litat. La immunitat els ha permès també canviar l'estat d'ànim tot i les mesures de seguretat i autoprotecció.

Que les vacunes funcionen és una evidència. Només cal mirar què ha passat a les residències, on el gran gruix de la població ja ha rebut les dues dosis de Pfizer o de Moderna. Tan els usuaris com els professionals que hi treballen estan inmunitzats i les víctimes mortals per COVID han caigut en picat. 

Les residències han representat entre el 30 i el 40% de les morts per culpa de la pandèmia a Catalunya. De fet, en el moment en què el virus ha entrat en aquests espais, on la comunitat que hi conviu s'interrelaciona per força als espais comuns, els contagis s'han replicat. Un cas flagrant ha estat la residència Les Vinyes de Falset, on van perdre la vida una quarantena de persones. A Reus la dada no ha estat tan acusada per bé que s'han registrat nombrosos brots de coronavirus al llarg de la pandèmia, la gran majoria d'ells concentrats durant la segona onada, entre el setembre i el desembre del 2020.

Els brots de la tardor no van ser excessívament agressius

Centenars de contagiats en diversos centres, alguns dels quals van haver de ser intervinguts per la Generalitat perquè gran part dels professionals estaven confinats a casa. És el cas de la residència Itaca Fortuny. Afortunadament, però, en aquest i altres centres afectats per brots, la mortalitat no va ser tan elevada com en altres residències de Catalunya.

Amb l'arribada de la vacuna al territori espanyol, les residències es van convertir en el primer indret on assajar de veres l'antídot. I segons les dades, ha funcionat: El percentatge de mortalitat a les residències ha passat del 40 al 15%. Si abans es registraven desenes de morts al dia en residències, aquesta xifra ha caigut a 2, al dia a tot Catalunya. 

Canvi d'humor dels usuaris de les residències

Residència per a gent gran Passeig Prim de Reus

Aquest nou escenari ha permès més llibertat als usuaris, que ja poden sortir de la residència i veure's amb els seus familiars. I tot plegat ha ajudat a canviar l'estat d'ànim general. "Els usuaris estan més tranquils", segons assegura Òscar Llurba, el director de la Residència Passeig Prim de Reus, que afegeix que "les mesures continuen sent extremes però és cert que amb tothom immunitzat la realitat del dia a dia és una altra". Llurba assegura que les residències veuen la llum al final del túnel però admet que les noves soques i una possible quarta onada eviten que la tranquilitat sigui total. 

Dades d’esperança de vida

A causa de la pandèmia de la COVID-19, hi haurà una reducció de l’esperança de vida d’entre 0,9 i un 1,5 anys l’any 2020, fet que només havia passat amb la grip espanyola i durant la Guerra Civil Espanyola. Aquestes són les dades de mortalitat de Catalunya, segons el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo).

També s’espera veure una reducció en la mortalitat d’altres patologies, com són càncer o malalties del cor, perquè la majoria de defuncions han sigut en gent gran i aquestes han estat per COVID.

Entrevista

Parlem de la situació amb Josep Maria Martínez, delegat de CCOO en Geriatria.

 

Paraules clau:

Notícies relacionades