Back to top

L'estat pren el control de la gestió del coronavirus

En la compareixença posterior al Consell de Ministres, en què s'ha aprovat el decret de l'Estat d'alarma, el president de l'estat Pedro Sánchez ha apelat a la unitat i coordinació entre tots els governs com a única via per combatre el coronavirus.
coronavirus

Pedro Sánchez ha qualificat de "mesures dràstiques" les que s'han aprovat en el decret de l'Estat d'alarma, en un consell de Ministres que ha durat prop de 7 hores. El decret, que tindrà vigència durant 15 dies a partir d'aquesta nit, i que pot ser prorrogable segons l'evolució de la crisi del coronavirus, implica que el govern espanyol assumeix les competències en Interior, Transport i Sanitat, un marc competencial que recaurà en quatre ministres: el de Defensa, el d'Interior, el de Transport i el de Sanitat. Això implica que cossos de seguretat com els Mossos d'Esquadra, o la gestió dels centres sanitaris, tant en l'àmbit públic com privat, estaran sota les ordres dels Ministeris estatals. 

Es restringeix la mobilitat ciutadana

Una de les mesures que més afecta en el dia a dia dels ciutadans és per quins motius poden sortir de casa. Doncs bé, a partir d'ara només es pot estar al carrer si és per anar a comprar aliments, productes farmacèutics o de primera necessitat; si has d'anar al metge o a un centre sanitari; per desplaçar-te al lloc de treball o retornar a la residència habitual; si has d'assistir o tenir cura de gent gran, petits, persones dependents o amb discapacitat; si has d'anar a una entitat financera; o per una causa de força major o situació de necessitat similar. A més, les sortides hauran de ser individuals. 

Quins comerços es mantindran oberts? 

Des de divendres, la Generalitat ja havia aprovat mesures que obligaven a tancar els bars i restaurants, les grans superfícies i els locals d'oci. I a Reus, la tarda de dissabte bona part del petit comerç ja s'havia avançat en el tancament dels establiments per responsabilitat social, excepte els de productes de primera necessitat. Per tant, a partir de dilluns no canviarà gaire cosa. Les botigues hauran de romandre tancades obligatòriament, i només es permetrà obrir els establiments alimentaris i de productes higiènics, ja siguin grans o petits, les farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscos, botigues de menjar i cura d'animals, botigues de telefonia, perruqueries i gasolineres.

Tot plegat suposarà un gran impacte econòmic en el que faran front amb mesures aprovades recentment en un pla de xoc.

Transport públic

Es mantindrà el 100% dels serveis de Renfe de rodalies, i el transport per carretera en trajectes curts, però es reduirà les freqüències a les ciutats. Els trajectes de mitja distància, en canvi, es reduiran al 50%. L'espai aeri es restringirà només a "viatges necessaris".

El decret no aprova restriccions territorials

La petició del president de la Generalitat, Quim Torra, de confinar Catalunya amb el suport de les forces estatals, ja que ports, aeroports i Renfe depenen de l'estat, no ha estat atesa. Sánchez ho ha desestimat apel·lant a la unitat i coordinació entre les diferents adiministracions i territoris, deixant de banda partits polítics i ideologies, i ha afirmat que per combatre el coronavirus s'ha de fer un front comú entre totes les Comunitats Autònomes. Per Sánchez, "la coordinació no és una opció, és una obligació".

A un desafiament comú, se li ha de donar una resposta comuna

Sánchez ha afegit que la crisi de coronavirus anirà evolucionant, i que les decisions s'aniran adaptant a les noves situacions. També ha advertit que el decret d'Estat d'alarma es pot allargar si es creu necessari.

Paraules clau:

Notícies relacionades