Back to top

A l'estiu, els avis se senten més sols

Els experts asseguren que la soledat és un dels problemes que més preocupa i afecta a la gent gran. Prop de 175.000 persones grans a Catalunya són vulnerables de patir soledat i, durant l'estiu aquesta situació empitjora.
Soledat gent gran

L'estiu és l'època de l'any en la qual la gent gran es troba més sola. Aquest risc afecta a 175.000 persones grans a Catalunya. L'"Observatorio de la soledad" ha conclòs que la causa d'aquest problema és la pèrdua de la xarxa social de la gent gran, el fet que en la societat actual diverses generacions no visquin a la mateixa llar i que les noves tecnologies no permeten un contacte cara a cara entre les persones. A més a més, els avis i àvies es plantegen expectatives altes en moments determinats, com al Nadal, els aniversaris o l'estiu, i si aquestes no es compleixen s'accentua el sentiment de solitud.

A Catalunya hi viuen gairebé un milió i mig de persones de més de 65 anys, de les quals, més de 240.000 estan per sobre dels 85. Històries i realitats diverses que sovint, necessiten de l'ajuda de tercers. Els Amics de la Gent Gran és una fundació que lluita contra la soledat i la marginació social de les persones d'edat avançada, acompanyant-les emocionalment cada setmana i organitzant programes com les Vacances Amigues. Una setmana en la qual un grup de persones grans socialitzen amb d'altres de tot el territori a través de tallers i activitats per tal d'aïllar-los de la solitud de les seves cases.

La soledat en els més grans es combat mitjançant la cerca de suport, la resolució dels problemes, la distracció, la regulació afectiva, entre d'altres. És important lluitar-hi des dels inicis ja que aquest sentiment pot afectar greument a la qualitat de vida i a la salut de les persones que la pateixen.