Back to top

De l'hort a l'olla sense químics

ARIADNA ESCODA

El sector agrícola evoluciona en els darrers anys per sobreviure al mercat de l'oferta i la demanda. Un exemple és la producció ecològica, que ha vist un creixement exponencial en els darrers anys. I és que des de principis de segle, la superfície que s'ha destinat a aquest tipus de producció a la província de Tarragona ha augmentat passant de prop de 1.500 hectàrees a quasi 15.000. Ara bé, en relació a la resta de demarcacions, l'increment de superfície encara està més marcat. Aprofitant que aquest cap de setmana s'ha celebrat la Fira EcoReus, hem volgut conèixer més de prop la producció ecològica de casa nostra.

Fa deu anys que l'empresa de Riudoms El Cistell es dedica a portar de l'hort a l'olla verdura 100% ecològica. Els principis morals dels propietaris i els bons resultats econòmics que aporta aquest tipus de producció agrícola han fet prosperar el negoci.

Als seus inicis, les cistelles eren el seu únic producte. Amb el pas del temps, a banda de fidelitzar la clientela, també han diversificat les seves comandes. Això sí, sempre posant per davant la natura a l'hora de conrear. D'aquesta manera, només venen verdura de temporada a parades i verdulaires del territori. 

El Maset és un d'aquest compradors que té El Cistell com a proveïdor habitual. La seva va ser una de les primeres parades de tot Catalunya que comptava amb verdura ecològica. Així, aposta per la naturalitat i el respecte pel medi ambient en els seus productes alhora que desmitifica la creença que menjar ecològic és car. Ho detalla Xavi Cabré, pagès al capdavant d'El Maset: "Des de l'agricultura ecològica pactem el preu just per la verdura.

A mesura que han passat els anys, produir de manera ecològica s'ha anat estenent al conjunt de Catalunya. A la demarcació de Tarragona, actualment hi ha prop de 15.000 hectàrees on es pot trobar cultiu d'aquest tipus.

Segons dades del Departament d'Agricultura, la superfície ecològica catalana representa el 7% del total d'aquesta superfície a tot l'Estat i l'1,17% de la superfície a la Unió Europea.