Back to top

L'incendi de l'Albiol evidencia la necessitat de regular l'ús del bosc

Ahir es va produir un incendi rural a l'Albiol, arran de la caiguda d'un motorista que circulava fora pista, i del posterior incendi del vehicle. L'incident ha reactivat el debat d'una problemàtica que fa anys que pateix el municipi: l'ús indegut dels camins per part de motoristes i quads.
motos al bosc

Una llei autonòmica regula com i per on poden circular els vehicles de motor. Estableix que poden passar pels camins públics de més de quatre metre d'amplada i a un màxim de 20 quilòmetres hora. Però malauradament, com diu el propietari de la finca que s'ha cremat, Àlex Batlle, "tenim la problemàtica que hi ha vehicles que circulen per la muntanya de manera indiscriminada, per llocs que no hi ha ni un camí, ni un sender, és pel mig del sotabosc, i això ha provocat, desgraciadament, que aquesta motocicleta s'hagi cremat, i podria haver provocat un incendi d'unes magnituds molt grans".   

A banda de les infraccions dels usuaris, ja siguin intencionadament o per desconeixement, des del territori afirmen que molts ajuntaments tampoc s'han implicat en la problemàtica. A l'Albiol, però, no ha estat així: porten temps treballant-hi. Primer van fer un estudi exhaustiu per tipificar la titularitat dels camins i senders del municipi, que està a punt de ser aprovat. El pas següent serà posar cartells informatius als camins i aprovar una ordenança que ho reguli. Segons afirma l'alcaldessa de la població, Lídia Guerrero, "per desgràcia, fins que no hi ha multes, fins que no s'és dur i sever, no reaccionem". 

Però la regulació no afectarà, només, als motoristes o conductors de quads que infringeixin la llei, ja que la problemàtica s'estén a tots els usuaris del bosc: excursionistes, boletaires, caçadors... "tothom vol fer ús del terme, i s'ha de regular", afegeix Guerrero.

La problemàtica, però, també afecta a altres municipis del Baix Camp, on hi ha una extensa xarxa de camins rurals i boscos. La divulgació, la conscienciació i el sentit comú dels usuaris són els principis fonamentals que han de portar cap a un ús més responsable de l'àmbit rural.

Paraules clau:

Notícies relacionades