Back to top

L'ingredient secret de la nova cuina està en la tecnologia química

Amb l'objectiu de demostrar-ho neix el Postgrau en Ciències culinàries i Tecnologia de la URV. Un ensenyament pioner a Catalunya que s'estructura en 7 mòduls i una important part pràctica que es realitzarà, en part, en les instal·lacions de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils.
Un plat de carn en ple procés d'elaboració

Som el que mengem. Si el nostre cos és un conjunt de reaccions químiques també el que mengem és química en estat pur. Emfatitzar aquesta relació entre l'alimentació i la tecnologia química és el que, precisament, es busca amb el Postgrau en Ciències culinàries i tecnologia de la URV.

A través de set mòduls temàtics i d'una forta part pràctica aquest projecte, que començarà el seu primer curs al febrer del 2018, busca reduir la distància entre enginyers químics i xefs en l'objectiu de dissenyar nous productes alimentaris. "Hem de produir aliments industrials i s'han de dissenyar d'una manera però també necessitem la col·laboració de la gent de cuina per què després sigui acceptable pels consumidors, no ho podem oblidar", assegura la coordinadora del postgrau, Sílvia de Lamo. "És molt important crear un llenguatge comú".

Una indústria que, segons defensen des de l'organització del postgrau, pot representar una solució als reptes futurs d'abastament de la humanitat. "Els nostres plantejaments es fan en funció d'aquesta societat que segueix creixent i que haurem d'alimentar amb els mateix terreny, la mateixa quantitat d'aigua i els mateixos recursos", explica el director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de la URV, Josep Bonet.

La vessant pràctica inclou esferificacions, gelificacions, canvis de textura i, en definitiva, les tècniques estrella de la gastronomia molecular, que els alumnes podran realitzar, en part, a les instal·lacions de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. "Un dels objectius és que l'alumne pugui estar manipulant i que veiés una realitat més enllà d'una cosa en aula tancada", matisa el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jordi Jardí.

L'ensenyament també serà un dels primers en impartir sessions relacionades amb l'ús d'insectes pel consum alimentari humà. Un ingredient que estarà permès a la Unió Europea a partir del pròxim 2018.

Paraules clau: