Back to top

L'Observatori de la Qualitat de l’Aire es consolida com una experiència pionera a Europa

Actualment ja es monitoritzen de manera continuada 11 poblacions del Camp de Tarragona.

Avui dijous s’ha presentat la tercera edició de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona (OQACT), que impulsa Repsol conjuntament amb l’AEQT, sota la direcció de la Fundació Privada Institut Cerdà, i que ha permès comparar, per primera vegada, el resultats durant tot l’any 2020 en relació al 2019, donat que la monitorització dels Compostos Orgànics Volàtils (COV) ja es fa durant exercicis de 12 mesos continuats amb una densitat de punts suficient per cobrir tot el Camp de Tarragona.

Els resultats generals mostren com es mantenen uns valors similars d’un any respecte l’altre, si bé amb lleugeres modificacions dels valors en diverses poblacions, tant a l’alça com a la baixa. No obstant, serà en els propers anys quan es podrà avaluar si es produeix alguna tendència significativa.

21 punts de mostreig al Camp de Tarragona

La monitorització dels Compostos Orgànics Volàtils és fa en un total d’11 municipis del Camp de Tarragona (Valls, Alcover, Vilallonga, el Morell, la Pobla de Mafumet, Perafort i Puigdelfí, Constantí, Tarragona -en diversos barris-, Reus, Vila-seca i la Canonja) i 4 poblacions d’altres comarques i demarcacions per poder comparar resultats (Prades, Barcelona, Lleida i Girona). En total, al Camp de Tarragona l’Observatori compta actualment amb 21 punts de mostreig.

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona és una iniciativa inèdita a Europa en el desenvolupament d’una eina per avaluar les immissions en zones urbanes. 

Els nivells de Benzè i Butadiè, per sota dels límits de referència

En aquesta tercera edició de l’Observatori s’ha detectat la presència de 47 COV. Com ha passat en les altres edicions, el Benzè permet comparar els resultats de les dues metodologies i confirmar de nou que la metodologia de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire és robusta.

En algun dels punts de la zona sud de Tarragona (com Universitat Laboral i Torreforta) es registren concentracions destacables de COV, també per la coincidència de diverses activitats: indústria, logística, mobilitat. Un any més els valors de Benzè queden molt per sota del límit d’immissió que estableix la legislació.

Els mesuraments que registren els valors més alts són els de Constantí, si bé es troben molt lluny dels límits màxims. En el polígon sud s’aprecien els valors més alts a La Pineda, Campclar i Bonavista.

Una situació similar es produeix amb els valors de Butadiè mitjans que queden per sota dels límits de referència habitualment utilitzats. Totes les mitjanes dels diversos punts de mostreig són inferiors al valor de 2 μg m-3, si bé destaquen els valors més alts al Morell i Constantí (en el polígon nord) i a la Universitat Laboral, Campclar i Bonavista (en el polígon sud).

Els ajuntaments de Valls, Constantí i el Morell, noves institucions adherides

Enguany, l’Observatori de la Qualitat de l’Aire també ha augmentat el nombre d’institucions i entitats adherides, amb la incorporació dels ajuntaments de Valls, Constantí i el Morell. Així, actualment, a més de Repsol, l’AEQT i la Fundació Privada Institut Cerdà, que integren el comitè executiu de l’OQACT, aquest compta amb el suport dels ajuntaments de la Canonja, Perafort, la Pobla de Mafumet, Valls, Constantí i el Morell, i de les organitzacions Port de Tarragona, Cambra de Comerç de Tarragona i Cambra de Comerç de Reus.

L’Observatori participa en la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona i des de la seva implantació té el suport de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. La direcció tècnica de l’Observatori va a càrrec del Catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Borrull, i de la Doctora Laura Vallecillos.

Enguany l’Observatori també ha constituït el seu Consell Social, amb totes les entitats i institucions adherides, que ha de proposar els objectius i els reptes que es planteja anualment l’Observatori. Enguany, també es constituirà un Comitè Tècnic Assessor amb representants de l’àmbit científic i tècnic que ha de validar i fer propostes per als treballs que realitza cada any l’OQACT.

Paraules clau:

Notícies relacionades