Back to top

L’oli d’oliva verge prevé l’acumulació de colesterol

Un estudi de set centres d’investigació i universitats, entre les quals es troba la URV, ha demostrat que l'oli d’oliva enriquit es pot considerar com un aliment funcional cardiosaludable

Una nova investigació ha demostrat que l’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics augmenta la capacitat de les partícules HDL (lipoproteïnes d’alta densitat) de transportar el colesterol dipositat a la paret arterial per a la seva eliminació de l’organisme, a través del fetge i l’intestí.

La investigació

La investigació, realitzada en un model experimental de ratolí, ha permès avaluar que tant l’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics com els seus propis compostos fenòlics per sí mateixos, eren capaços no només de millorar la capacitat de les HDL per extreure colesterol de les cèl·lules macrofàgiques, si no també eliminar-lo de l’organisme. Aquest mecanisme és un reflex d’una de les funcions cardioprotectores de les partícules HDL.

Un dels mètodes utilitzats per avaluar la capacitat d’extreure colesterol de les cèl·lules, el denominat eflux de colesterol en macròfags in vitro, “es va realitzar mitjançant un nou model fluorescent, i en conseqüència, es va aportar un mètode en l’estudi de les funcions de les HDL ”, apunta la investigadora de la URV Rosa Solà que va coordinar aquesta part del treball.

Els resultats d’aquesta investigació, junt amb els estudis previs dels grups implicats en aquest treball, permeten concloure que aquest oli d’oliva enriquit amb els seus propis compostos fenòlics es pot considerar com un aliment funcional cardiosaludable.

Una quantitat major de components fenòlics antioxidants i antiinflamatoris de l’oli

Els compostos fenòlics son substàncies naturals que es troben a les plantes, les fruites, les verdures, el cafè o la xocolata, entre altres aliments, i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. 

Per aquest procediment de preparació, primer s’extrauen els compostos fenòlics derivats de l’hidroxitirosol de la pasta d’oliva de la varietat arbequina i posteriorment s’incorporen a l’oli en una concentració determinada. D’aquesta manera, l’enriquiment permet el consum d’una major quantitat de components fenòlics antioxidants de l’oli sense incrementar el consum de grassa.

Paraules clau:

Notícies relacionades