Back to top

L'oposició apunta la Generalitat per salvar l'Hospital

Els números vermells han fet saltar les alarmes. En major o menor mesura, l'oposició mira el Govern de la Generalitat per trobar una solució. El govern municipal segueix sense dir-hi res.
L'Hospital de Sant Joan en una imatge d'arxiu

Les reaccions dels grups municipals sobre els 8 milions de dèficit de l'hospital de Sant Joan no s'han fet esperar. Els números vermells han fet saltar les alarmes entre els partits de l'oposició que qualifiquen d'insostenible aquesta situació financera. En major o menor mesura, l'oposició mira el Govern de la Generalitat per trobar una solució. El govern municipal, per la seva banda, segueix sense dir res, a l'espera, segons sembla, que el consell d'administració aprovi els pressupostos dilluns vinent.

La situació financera de l'hospital Sant Joan és "insostenible" i no es pot prolongar més. Els portaveus de Ciutadans i del Partit Popular han qualificat d'aquesta manera la xifra coneguda ahir del dèficit de l'Hospital de Sant Joan. La CUP manté, des del primer dia, que és la Generalitat, a través de l'Institut Català de la Salut, qui ha d'assumir la gestió de l'Hospital de Sant Joan. 'S'ha fet una injecció de diners simplement per sortir de la causa de dissolució, però es tornarà a repetir l'escenari', afirma Marta Llorens, portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Reus, 'l'única opció és que la Generalitat gestioni l'Hospital de Reus'.

Es tracta d'una mesura no gaire ben rebuda, almenys fins ara, per la resta de grups, amb l'excepció del Partit Popular. Perdre la qualitat municipal del centre suposaria, segons els seus defensors, perdre qualsevol poder de decisió des de Reus per passar a decidir-se tot des de Barcelona. Per Ciutadans no existeix una solució única per resoldre el forat econòmic, però opten per què es rebaixi el lloguer de 7 milions d'euros anuals per l'edifici a través d'aconseguir allargar-lo, i que la Generalitat s'impliqui de manera directa i real en el problema de l'Hospital de Sant Joan. 'La sanitat pública és deficitària', recorda Josefa Labrador, regidora de Ciutadans, 'a l'ICS ningú li pregunta com tanca l'exercici, i si ho fan, no passa res, perquè és Gene, però naltros hem de tancar en equilibri, som una empresa que tenim un únic proveïdor i un únic client, i estem a les seves mans, per tant, si no ho arregla és perquè no ho vol arreglar'.

El Partit Socialista també apunta el Govern català. No defuix, amb tot, la implicació tant de l'Ajuntament de Reus com del propi centre sanitari, on volen que es faci un pla d'equilibri i una auditoria totals, no parcials com fins ara. 'És evident que amb el canvi de sistema de finançament hi va haver un impacte negatiu en els hospitals, i especialment en el nostre', afirma Sandra Guaita, regidora del PSC, 'la Generalitat n'ha de ser conscient i refinançar l'Hospital'.

Pel que fa al Partit Popular, reclamen que no s'utilitzin ni un cèntim més dels reusencs per pagar la mala gestió. En cas contrari, avancen que no dubtaran en denunciar-ho als jutjats. 'Vam estar a punt de portar-ho al contenciós amb les últimes mesures' recorda el portaveu del PP, Sebastià Domènech. 'Per responsabilitat de ciutat no ho vam fer, però si es destina un euro més dels ciutadans de Reus a l'Hospital anirem al contenciós i on faci falta'.

L'equip de govern i la direcció de l'Hospital de Sant Joan no s'han manifestat al respecte i tenen previst, segons sembla, donar explicacions sobre la situació del centre hospitalari la propera setmana un cop el Consell d'Administració s'hagi reunit per tancar definitivament els comptes anuals.

Paraules clau:

Notícies relacionades