Back to top

L'Orfeó assaja els seus pastorets, diferents i únics

L'Orfeó Reusenc viu dies d'activitat intensa. Tal com mana el calendari, estan assajant els seus Pastorets, que portaran sobre l'escenari per Reis. Es tracta d'un text diferent del tradicional, de Folch i Torres, i que l'entitat conserva i representa amb orgull des de fa 86 anys. Tot i això, tant per als actors com per al públic que va a veure'ls, cada any té matisos diferents. Tot plegat, amanit amb música durant tota l'obra, però sense que s'arribi a convertir en un musical.
L'Orfeó assaja els seus pastorets, diferents i únics

29 de desembre, assaig de Pastorets a l'Orfeó Reusenc. És una escena que es repeteix cada any, tot i que, segons els seus artífex, cada any és diferent. El text, de Manuel Bosé, es va escriure a Vilanova l'any 1929 tal com expliquen els artistes de l'Orfeó. Va viatjar a Sans i va acabar arribant a Reus, on l'entitat l'ha representat des del 1930. Són uns pastorets que, a banda de ser diferents als tradicionals, a l'Orfeó prenen un toc distintiu del qual s'enorgulleix, per exemple, el director musical Albert Galcerà: 'tenim en Belluguet i en Bieló, que són els dos pastorets que li donen la part còmica i únicament surten aquí a Reus. La música és de principis de segle XX, té una mica de swing, hi ha harmonies dissonants que li donen una ambientació de principis de segle XX, que és molt bonic'.

Se senten els primers versos i, sobre l'escenari, Llucifer i els dimonis a escena. La història versada implica prop d'una cinquantena de persones entre actors, cantaires i tot tipus de funcions i papers de l'auca. Dos dels elements que els fan tan singulars són, precisament, els protagonistes. Parlem amb en Belluguet, interpretat per en Ramon Tello, que explica que és 'el graciós, el pesat, el Rovelló dels pastorets tradicionals, i ell [en Bieló, interpretat per Albert Bermúdez] seria el pastoret més seriot'. En Bieló ho reafirma: 'suposadament el pastor valent, però sóc qui pateixo les tortures dels dimonis i sóc jo qui pateix la venjança de Llucifer'.

A l'Orfeó n'estan molt, dels seus pastorets, 'els de la casa' tal com els anomenen alguns. El cas és que, fora de l'entitat, també és motiu per a treure pit, i d'això se'n mostra convençut, per exemple, l'Albert Bermúdez, que afirma que 'tenim la sort, a Reus, de comptar amb uns pastorets que són especial, són únics, i jo crec que per la gent de Reus, tenir una cosa tradicional d'aquí és una cosa ben bonica, des de l'any 30 que fem aquests pastorets'.

Als actors i cantaires els queda, encara, una dos dies fins el dia de Reis, en què estrenaran els Pastorets al teatre de l'Orfeó, una representació que es podrà veure també els dies 7 i 8, tots 3 a les 7 de la tarda al preu de 7 euros per als que no siguin socis.