Back to top

L'Orfeó Reusenc commemora el centenari retrocedint als inicis

Coincidint amb el dia de la fundació ara fa cent anys, l'Orfeó Reusenc ha donat el tret de sortida a un any especial, que estarà ple d'actes emotius, commemoratius i històrics. En l'acte inaugural s'ha tornat, simbòlicament, a l'origen i s'ha fet un repàs de la història de l'entitat.
cantors

Durant una estona, l'Orfeó Reusenc ha retrocedit en el temps per situar-se cent anys enrere, en el moment de la seva constitució com a entitat independent, separada del Centre de Lectura. El director de l'Orfeó Reusenc, Albert Galcerà, vestit d'època, ens explica que "avui és el dia que l'Orfeó Reusenc ens hem format com a cor mixta a Reus, el 7 de gener del 1918, i avui és el dia que el nostre president, en Carles Robusté, ha fet la signatura per fer els estatuts, i hem ofert a la gent que ha volgut venir un petit concert del que serà l'Orfeó durant aquests cent anys".  

A banda del context històric, que inevitablement ha anat marcant l'evolució de l'entitat, hi han hagut altres fets determinants que han conduït l'Orfeó Reusenc fins arribar al moment actual. La presidenta de l'entitat, Esther Cos, diu que "una de les coses que marca aquest centenari, també, és que durant aquests anys es munten les seccions: esbart dansaire, teatre, cos de bastoners, penya d'escacs, excursionisme... moltíssimes. Durant els anys, algunes han desaparegut, i d'altres les mantenim".

En cent anys d'història l'entitat ha sofert molts canvis: canvis de junta, d'ubicació de la seu, dels membres que en formen part... Galcerà, l'actual director de l'Orfeó Reusenc que ostenta el càrrec des de fa quinze anys, explica quins són els canvis que ha anat introduint: "he fet un canvi de reestructuració, hi ha cantaires molt més joves, fem un repertori més adequat als temps, sense deixar de perdre la tradició". 

El passi d'un documental rememorant la història de l'entitat i l'actuació dels cantors i actors de la secció de teatre, han donat el tret de sortida a l'any del centenari. L'acte inaugural ha finalitzat amb la descoberta d'un trencadís ubicat a l'entrada del local que ha regalat Magí Franco, un membre de l'entitat des de fa molts anys.

Notícies relacionades