Back to top

Un lustre de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils

Fins al moment, s'han recuperat uns 19 milions dels 32,5 que van quedar atrapats a causa de la fallida de la secció de crèdit. El cas segueix en fase d'instrucció als jutjats.

Oficines tancades i un neguit generalitzat. Amb aquest ambient s'aixecava Cambrils avui fa cinc anys. El 22 de desembre de 2015 va quedar marcat per a molts per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa, que va deixar un forat de 32,5 milions d'euros. D'aquests, se n'han retornat uns 19 milions d'euros, aproximadament, gràcies a un pla de viabilitat que permetrà que les persones afectades cobrin la totalitat dels estalvis en els propers 11 anys.
Ara bé, el context Covid no ha permès que s'avancés tal com s'esperava. Tot i que durant els primers anys, la cooperativa va avançar més diners dels acordats per termini, al 2019 no es va fer el pagament complet dels acords i el pagament corresponent al 2020 no s'ha executat. Davant d'aquesta situació, des de la plataforma d'afectats demanen calma i comprensió, però reconeixen que el problema es troba en un altre factor: la venda d'actius de la cooperativa, que hauria de servir per assegurar pagaments futurs. Dani Pallejà, portaveu de la plataforma, apunta que caldria reactivar les vendes d'actius en els propers vint mesos per no comprometre els futurs pagaments.

L'Ajuntament signa la compra-venda del celler

De moment, el consistori ja ha fet efectiu la signatura de compra-venda de l'antic celler de la cooperativa, una adquisició que segons el govern local permetrà  dotar el municipi d’un equipament cultural potent alhora que es conservarà un espai de memòria únic. Es tracta d'una de les accions que l'Ajuntament ha realitzat en el marc d'aquest cas, malgrat que també ha aixecat molta polèmica.

La causa judicial, en fase d'instrucció

Paral•lelament, existeix la causa judicial per esbrinar què va passar en la gestió de la cooperativa. Ara mateix però, el cas es troba encara a la fase d'instrucció. En aquest context, des de la plataforma d'afectats treballen per aconseguir incloure documentació anterior a l'any 2010 per entendre com es va arribar a la situació de fallida de l'entitat. En termes judicials, la plataforma d'afectats de la fallida de la secció de crèdit va presentar-se com acusació particular.
Per la seva part, fonts de la Cooperativa de Cambrils han declinat fer declaracions al respecte a aquest mitjà de comunicació.

Paraules clau:

Notícies relacionades