Back to top

Un lustre de patinatge amb les Insubmises Roller Derby

El roller derbi és un esport amb patins i de contacte que es disputa en una pista ovalada. Reus compta amb un equip d'aquesta modalitat: elles són les Insubmises Roller Derby i enguany compleixen cinc anys de vida.

El 2016 un grup de dones va fundar el primer club de roller derbi de la ciutat de Reus: les Insubmises. Un lustre després, les patinadores estan d'enhorabona pel seu cinquè aniversari. Una celebració de mèrit, tenint en compte les dificultats que han viscut al llarg d'aquests anys. Des del club fan un "balanç bastant positiu d'aquests cinc anys".

Les Insubmises resten a l'espera de saber si enguany podran competir. Es tracta d'un esport minoritari, on els clubs s'organitzen entre ells per disputar una lliga. Núria Castillo, integrant de l'entitat, comenta que "abans de la pandèmia es va fer una Lliga Estatal de Roller Derby, però només vam jugar un partit, ja que es va parar tot. Ara s'està pensant a tornar a competir, però mentrestant nosaltres jugarem partits amistosos fins que no hi hagi lliga".

Com es juga al roller derby?

És un esport de contacte amb patins, que es disputa en una pista ovalada i compta amb cinc jugadores per equip. Quatre s'encarreguen de bloquejar, i la que resta és la jammer, l'encarregada de puntuar. Aquesta sumarà punts quan passi les bloquejadores del conjunt rival. Tot i que és un esport de contacte, "hi ha moltes normes. Tenim entre set i deu àrbitres per partit", explica Castillo.

I un dels fets característics d'aquest esport és que la majoria de participants són dones, aconseguint trencar estereotips. "Hi ha molt de contacte, però no cal tenir un cos especial [...]. Ens fa falta una persona ràpida i àgil com una persona que pugui aguantar les rivals empenyent", conclou.

Paraules clau:

Notícies relacionades