Back to top

Mas Miró i la Creu Roja prestaran suport emocional a persones vulnerables

L’objectiu és obrir les portes de les instal·lacions per dur-hi a terme accions conjuntes en benefici de persones en risc d’exclusió social a través de la creativitat, la lliure expressió, la relaxació o la concentració.
mas miro

La Fundació Mas Miró i la Creu Roja a Catalunya col·laboraran per tal d’obrir la residència d’estiu de l’artista, a Mont-roig del Camp (Baix Camp), a persones en risc de vulnerabilitat amb les quals treballa l’entitat social.

El president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, i el president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, han signat un acord de col·laboració per dur a terme diverses accions per millorar l’estat emocional de les persones usuàries de la Creu Roja.

D’aquesta manera, les dues entitats duran a terme diverses accions conjuntament per tal d’ajudar emocionalment les persones vulnerables a través de l’art i dels paisatges que van inspirar l’artista i que el van ajudar a superar una depressió.

Espai refugi

Es tracta d’una iniciativa pionera que vol unir l’àmbit de la salut i el de la cultura i l’art. Mas Miró es presenta a persones en risc de vulnerabilitat com un espai refugi per tal de desenvolupar les seves capacitats emocionals a través de la creativitat, la lliure expressió, la relaxació o la concentració.

Amb aquest acord es vol formalitzar els llaços de col·laboració entre ambdues entitats sense ànim de lucre a través d’accions conjuntes.

La finalitat és donar una resposta davant la situació de crisi sanitària i social que actualment està succeint.

420 intervencions directes

masmiro

Cal destacar la tasca de la Creu Roja en aquesta pandèmia provocada per la COVID-19, atenent més de 220.000 persones i 420.000 intervencions directes amb accions d’inclusió social, de serveis assistencials i socials, amb especial atenció a col·lectius o a persones vulnerables.

Durant aquest confinament, la Fundació Mas Miró ha fet un procés de reflexió sobre la seva funció social i el paper dels museus com a espais saludables i que poden guarir.

L'art i la cultura, potenciadors de la salut

Tant és així que, l’any passat, l’OMS va advertir sobre els beneficis en la salut de l’art i la cultura. A més a més, la iniciativa respon a l’Agenda 21 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible, que promouen garantir una vida saludable, impulsar el benestar social, erradicar la pobresa o garantir una educació inclusiva, entre altres factors.

En aquest sentit, Joan Miró va recuperar-se d’una depressió al mateix Mas Miró el 1911 i la voluntat és que aquest espai segueixi sent un espai curatiu de la mà de la Creu Roja, obrint les portes de la masia a persones vulnerables.

Un lligam històric

La Creu Roja i Joan Miró mantenen un lligam històric i emocional. L’artista va passar gairebé invariablement tots els estius fins al 1976 en aquesta masia que els seus pares van comprar el 1911.

Però a més, recorrent el mas i els paisatges de Mont-roig es poden reviure moments i fets que van marcar l’artista, tant personalment com artísticament.

La col·laboració entre la família Miró i la Creu Roja va continuar el 2016, quan Joan Punyet Miró, nét del mestre, va cedir una selecció d’obra gràfica de l’artista que es va subhastar a Christie’s de Londres, i va cedir-ne l’import de 50.000€ recaptat per al projecte d’acollida de persones refugiades a Catalunya de la Creu Roja.

Per aquesta iniciativa, el descendent de Miró i membre actual del Patronat de la Fundació Mas Miró va ser guardonat amb la màxima distinció de la Creu Roja: la medalla d’or.

Paraules clau:

Notícies relacionades