Back to top

Màxim consens en els efectes de la llei antitabac

MAR ROVIRA

En la setmana sense fum Canal Reus Televisió ha parlat amb restauradors, propietaris de l'oci nocturn i metges per conèixer de primera mà les conseqüències de la llei antitabac. Gairebé tothom coincideix que la normativa ha suposat un avanç per la ciutadania des de l'entrada en vigor a finals del 2010. 

Les terrasses de restaurants i bars s'han convertit en un bé imprescindible i valuós pels fumadors des de l'entrada en vigència, ara fa poc més de sis anys, de la nova llei contra el tabac. Una llei que prohibeix fumar en qualsevol lloc públic i en espais tancats. Els restauradors van haver de reformar els seus establiments molt abans però, ja que l'any 2005 la normativa exigia dividir l'espai en zones de fumadors i de no fumadors. Un exemple és el restaurant reusenc la Glorieta del Castell. Tot i la inversió en reformes envà, el seu propietari afirma que la prohibició ha estat molt beneficial tant pels treballadors com pels clients, els quals han normalitzat sortir a la terrassa a fumar.  

Tornar a casa després d'una nit de festa sense pudor a fum és tota una realitat. La prohibició també afecta les sales d'oci nocturn. Molts fumadors han de sortir al carrer perquè no tots els locals tenen un espai habilitat. Fet que comporta problemes de soroll i molèsties als veïns. No és el cas però, de la discoteca Drums que va obrir les seves portes quan la normativa ja estava vigent. 

D'altra banda, la regulació de la cigarreta electrònica ha contrarestat el seu auge. Des del serveis d'addicions i salut mental de l'Hospital Sant Joan n'expliquen els perjudicis. 

En el marc de la setmana sense fum s'han organitzat xerrades i taules informatives arreu de la demarcació per assessorar les persones interessades en deixar de fumar.