Back to top

Menys pagesia, major combustible forestal

La pèrdua de l'agricultura i la ramaderia està provocant que els boscos comptin amb un major combustible forestal. Una situació que sumada a la petjada humana provoca un augment en el risc d'incendis.

Durant les últimes setmanes han estat diversos els incendis forestals que han deixat petjada al territori català. De fet, en el que portem d'any, s'han produït 375 incendis. Si bé és cert que el canvi climàtic i les altes temperatures propicien el seu augment, la negligència humana continua sent el principal factor.

Més combustible als boscos

A tot això, cal sumar-hi que la pagesia, que tradicionalment ha estat un tallafoc natural, està desapareixent, comportant alhora un major combustible forestal als boscos.

Segons el cap d'Àrea Regional dels Agents Rurals a Tarragona, Cándido Rincón, "totes les poblacions que estan a prop de la muntanya tenien, tradicionalment, una activitat agrícola i ramadera, amb què aconseguien eliminar combustible. I tot aquest combustible, que ara no es consumeix, ho tenim acumulat a la muntanya i això fa que, en cas d'incendi, es propagui més ràpidament".

Exigeixen més responsabilitat ciutadana

A hores d'ara, el Camp de Tarragona es troba en pla alfa 2, el que significa que la responsabilitat ciutadana esdevé, extremadament, necessària.

"Si no hi ha gent, no hi ha perill"

"La nostra màxima és: si no hi ha gent, no hi ha perill. I és que si a la manca de responsabilitat ciutadana li afegim que estem a mitjans d'estiu i, per tant, temperatures altes, humitats baixes i possibilitat de vent, tot plegat esdevé un còctel perfecte perquè qualsevol imprudència derivi en incendi forestal", alerta Rincón. 

Els Agents Rurals exigeixen més efectius al territori

Actualment, i davant l'alerta constant d'incendis que hi ha en aquest període de l'any, són 14 les patrulles dels Agents Rurals que diàriament vetllen per unes bones condicions a les zones boscoses del territori. Tot i així, des del cos exigeixen, com a mínim, 6 agents més al Camp de Tarragona.

Paraules clau:

Notícies relacionades