Back to top

El Mercadal celebra la proclamació de la República

Eufòria màxima i alegria desfermada la que s'ha viscut avui a la plaça del Mercadal després que el Govern de la Generalitat hagi declarat la independència de Catalunya.
proclamació de la República

Cares de concentració i de nervis, braços creuats, mans per tapar-se la cara.... així és com han viscut els reusencs i les reusenques les votacions dels parlamentaris al Palau de la Generalitat. El recompte s'ha fet etern però finalment hi ha hagut 2 abstencions, 10 votacions en contra i 70 vots a favor del sí. Quan s'ha sabut el resultat, a 2/4 menys un minut de quatre de la tarda, l'alegria s'ha apoderat de tots els presents al Mercadal. A partir d'aleshores les abraçades i els petons s'han anat succeint.

"Estic tremolat dels nervis i de l'emoció, després d'un més d'aguantar molt per fi ha arribat, ara veurem el que passa a partir d'ara.....", diu, visiblement emocionada, la Janina Marco que ha seguit el plenari des de plaça. Sense paraules estava el reusenc Pepe Torres, "estàvem treballant enganxats a l'ordinador i quan s'ha sabut no ens hem pogut resistir i hem vingut corrents cap al Mercadal".

Els més grans han tingut un sentit record cap als familiars que ja no hi són i que haguessin celebrat de valent la proclamació de la independència. És el cas de la Carme: "Els meus pares no ho van poder expressar i al meu avi el van afusellar per ser republicà i encara és hora que demanin perdó. Jo ja he perdut la por i no vull que els meus fills en tinguin, així que, visca la terra!".

D'altres feia molts dies que estaven escèptics i els ha costat pair el resultat de les votacions. "La veritat és que tenia molts dubtes per tal com havien anat les coses però al final ho hem aconseguit, ara caldrà veure quant dura, esperem que per sempre", apuntava el Sergi Sánchez. La Conchi Castro ha rebut la notícia entre llàgrimes "és la nostra terra i per ella farem el que calgui, perquè Catalunya és nostra i no es toca, la llengua i els catalans no es toquen. No puc parlar... som lliures, lliures!".

Els reusencs s'han resistit a abandonar la plaça del Mercadal i asseguren que aquest vespre tornaran a sortir al carrer per celebrar-ho!

 

Òmnium i ANC recorden que cal continuar treballant

Tot i l'eufòria del moment i estar molt emocionats els responsables d'Òmnium Cultural i de l'ANC a Reus han volgut recalcar que la lluita ha de continuar. "Ara estem molt molt feliços però hem de pensar que aquesta ha estat la part més fàcil, tot i que ha estat molt difícil és el més fàcil", subratlla el president d'Òmnium, Emili Argilaga, mentre afegeix que "hem de ser constants i estar al carrer, al costat del govern, ara és quan s'ha de veure la força i la voluntat del poble".

Qui tampoc no podia amagar la seva felicitat era el coordinador de l'ANC, Jaume Ollé, "ja veieu quina felicitat més gran, tothom abraçant-se com si fos cap d'any". "La cosa no acaba aquí, el govern ha de posar de la seva part però els ciutadans també, hem de defensar els governants i les institucions davant dels atacs imminents de la policia nacional i la guàrdia civil", conclou el representant d'aquesta entitat sobiranista.

Paraules clau: