Back to top

El Mercadal crema fotografies de Felip VI en la concentració en suport als 'Jordis'

Unes dues-centes persones han demanat la llibertat dels 'Jordis' el dia que es complien cinc mesos des que són a la presó. La concentració de la plaça del Mercadal ha acabat amb una crema de fotografies de Felip VI per celebrar la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que ho emmarca dins la llibertat d'expressió.
El Mercadal crema fotografies de Felip VI en la concentració en suport als 'Jordis'

Aquest divendres ha tornat a ser dia 16, i això vol dir un mes més des que els 'Jordis són a Soto del Real. Per demanar la seva llibertat i també la dels polítics a l'exterior s'han aplegat unes dues-centes persones al Mercadal, convocades per l'ANC i Òmnium. Moltes d'elles han coincidit a comparar la situació política actual amb la que van viure en els anys del franquisme.

La concentració ha tingut lloc un dia després que la Guàrdia Civil escorcollés el despatx i el domicili del secretari de Difusió de la Generalitat, i també la seu d'Òmnium, per buscar informació relacionada amb l'1 d'octubre. Una actuació que l'entitat considera desproporcionada i amb l'objectiu de fer por. "Ha estat per fer soroll i espectacle. En aquests moments som més de 100.000 socis. Si un fa números, ja veu que amb les quotes dels socis som autosuficients", ha exposat Emili Argilaga, president d'Òmnium Cultural Baix Camp.

Les imatges que veuen a continuació són les que deixava el final de la jornada, en què l'Esquerra Independentista de Reus (EIR) ha convidat a cremar fotografies del rei Felip VI, i també de Franco i Felip V. Ho han fet recordant que fa onze anys ho van fer amb fotografies del rei Joan Carles en suport als dos encausats de Girona, absolts recentment pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). "Reiterem que la desobediència és el camí, perquè el Tribunal d'Estrasburg ens ha donat la raó en el sentit que ha reconegut que la crema de fotografies del rei queda emparada pel dret a la llibertat d'expressió", han assegurat Jordina Arnau i Neus Anglès, membres de l'EIR.

Amb la investidura encara encallada, Jordi Sánchez i Joaquim Forn compareixeran el proper dimarts al Tribunal Suprem per defensar el seus recursos contra la negativa del jutge Llarena de deixar-los en llibertat en considerar que hi ha risc de reiteració delictiva.

Paraules clau: