Back to top

El Mercadal protesta contra la invasió d'Ucraïna

Més de 300 persones s'han concentrat a la Plaça del Mercadal de Reus

Més de 300 persones s'han concentrat aquesta tarda a la plaça del Mercadal de Reus per tal de condemnar l’atac militar de Rússia a Ucraïna i fer una crida a la defensa de la pau. Durant la concentració s'ha llegit un manifest institucional i en finalitzar diverses persones han cantat l'himne nacional d'Ucraïna.

Manifest institucional

"L'Ajuntament de Reus expressa la seva preocupació per l'evolució de la situació a Ucraïna, en un context d'un conflicte armat i una crisi internacional que previsiblement tindrà efectes considerables a mig i llarg termini. En aquests dies de dolor i incertesa des de l’inici de la guerra per part de les forces armades de Rússia, l'Ajuntament expressa la seva solidaritat i la del conjunt de la ciutat amb totes les persones que pateixen les conseqüències d’aquest conflicte, fins i tot des de la dissidència russa, així com també amb la ciutadania de Reus que hi té vincles personals.

L’atac de les forces russes no té precedents en territori europeu, i comportarà conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, sobre Ucraïna, Europa i també a escala mundial.

Un atac que atempta directament contra persones indefenses i que, a més, ho fa amb bombardejos indiscriminats. Els atacs deliberats contra persones i béns civils, i els atacs indiscriminats que maten i fereixen civils, constitueixen crims de guerra.

En aquest context, l’Ajuntament defensa que cal construir el  diàleg des de la pau. A dia d’avui, la seguretat i el lliure exercici de drets de la població civil està en perill, una situació que s’agreujarà molt més amb l’existència d’un conflicte bèl·lic obert, fet que generarà de ben segur migracions forçades que caldrà atendre, violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d’Europa.

Per tot això, tots els grups municipals amb representació al consistori apel·len a la comunitat internacional a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió afectada pel conflicte, i fan una crida a la pau a Europa i al món.

Ens reafirmem que la guerra mai és la solució als conflictes. Cal fer-ho des del diàleg i des de la construcció de la pau en les nostres vides i en les dels nostres pobles i ciutats".

Concentració mercadal ucraïna rússia guerra

Concentracions a tot Catalunya

Reus no ha estat l'única ciutat que ha condemnat l'atac a Ucraïna. Diversos municipis catalans s'han sumat a la convocatòria que ha fet l'Associació Catalana de Municipis per donar suport al poble ucraïnès. Tot i que en algunes ciutats com Barcelona ja s'havien celebrat algunes concentracions o manifestacions durant el cap de setmana, la majoria de ciutats ho han fet aquesta tarda davant dels seus respectius ajuntaments.  

Paraules clau:

Notícies relacionades