Back to top

El Mercadal reclama l'aplicació del mandat de l'1-O

La plaça del Mercadal de Reus ha reclamat l'aplicació del mandat de l'1 d'octubre amb una manifestació multitudinària. Milers de persones han sortit al carrer amb consignes en què es demanava la constitució real de la República i l'alliberament dels presos polítics.
Manifestació

Reus ha fet memòria dels fets de l'1 d'octubre amb una nova manifestació multitudinària a la plaça del Mercadal. Enmig d'un ambient reivindicatiu, els concentrats han fet una crida a aplicar el mandat de l'1 d'octubre de forma immediata i han demanat l'alliberament dels presos polítics. La concentració però, ha començat en diferents punts de la ciutat i un cop reunits al Mercadal, s'han llegit manifests per part de diferents implicats d'aquella jornada històrica.

A peu de plaça, les sensacions són variades: "És una mica de record, frustració i ràbia perquè fa un any que va passar tot això i realment no se li veu gaire sortida. Tot i això, hem d'estar al carrer demanant-ho i hem de forçar els nostres polítics perquè facin alguna cosa", explica Miquel de Marcos. "Fa un any el que va perdre va ser la democràcia de tot l'Estat Espanyol. Van perdre els catalans, però nosaltres que venim de València també vam perdre", reconeix Albert Pérez. D'altra banda, Àngela Rodrigo es mostra més esperançada: "Creiem que tot això ha de canviar i la gent ha de sortir al carrer i lluitar pel que mereixem, o justament, pel que no es mereix".

Un any després dels fets viscuts el primer d'octubre, hi ha hagut temps per a la reflexió. Hi ha qui critica l'actitud dels polítics, a qui titllen d'immobilistes: "Jo crec que la República s'ha de fer i s'ha de fer ja. Estem en un moment de traspàs en què s'han de consolidar les institucions, però és moment de començar a treballar ja per la gent del poble i sobretot la classe treballadora", comenta el senador electe per Tarragona d'Esquerra Republicana, Josep Rufà.

D'altres, en canvi, critiquen l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquest cap de setmana a la manifestació de Barcelona:

"Van donar ganxos a uns amics meus per estar reivindicant uns drets que considero que tots els que som aquí hem de tenir. Gent que és catalana i era la nostra policia fins fa dos dies, ens estava pegant a nosaltres per fer aquesta reivindicació", critica Raül Fernández.

Un cop acabats els parlaments al Mercadal, la manifestació ha avançat cap a l'hotel Gaudí, des d'on s'han sentit consignes en contra de l'empresa hotelera, la plaça de la Sang, plaça del Prim, plaça de la Llibertat i finalment davant la comissaria de la Policia Nacional. La marxa ha seguit el seu curs sense incidents.

Paraules clau:

Notícies relacionades